Friday, September 23, 2011

Aku Copy Paste & Share Aje Entry Cik Hanis Zalikha... ^^

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang berada di dalam keadaan yang menyenangkan.. Jumaat penghulu segala hari.. Alhamdulillah aku masih berupaya untuk meng-update teratak buruk ini setelah sekian lama aku menghilang.. line tenet lembab, banyak keje.. =.="

ok ar, tadi sewaktu aku berjalan2 ke blogger yang famous2 nie.. aku terjumpa ar seketul entry daripada Cik Hanis Zalikha.. aku sebenarnya tertarik ngan entry beliau yang bertajuk " 6 THINGS TO CONSIDER BEFORE PUBLISHING YOUR LOVE LIFE ONLINE" gitu ar tajuk nya.. so aku copy paste aje ar eik kat snie... boleh share2 ngan korang semua.. dan laie satu macam terkena kat batang idung sendiri aje.. (walaupun tak banyak aku citer pasal En.Cinta tapi terasa jugak tau) =.="




In response to the Google keyword search 'Hanis Zalikha boyfriend' that has knocked on my door countless times, I bring to you... 6 Things To Consider Before Publishing Your Love Life Online.
Take this: You have a boyfriend/girlfriend. You love him/her with all your heart, you jump I jump my heart will go on. Next thing you know, you're itching to tell the (online) world how deep/high your love is because obviously sea mountain all sure cannot challenge. So... Should you? Should I?
STOP RIGHT THERE MISSY!

Your Audience
For this blog, I tahu adik-adik sekolah rendah (hai semua! hai kawan Alisya!) ada yang tegar baca belog ini nak tahu game terkini kat Facebook yang diorang boleh cuba menang LOL. Yang si pembaca cilik sudahlah senang terpengaruh, nanti umur baru setahun sebaya dengan jagung, dah nak ada pakwe/makwe ikut Keknis. Tak molek-molek.
I juga tahu ada lecturer-lecturer (salam 1Malaysia, salam 1UiTM di hatiku *berhemah*) yang ikuti penulisan I, jadi sungguh gelilah jikalau I mahu berjiwang di sini. Tak berwibawa betul nak cerita hari tuh kitew giew Uptown mamam doyan (durian dalam bahasa takde gigi) dengan diew hewhewhew nafas diew bau doyan lew pastuew, kitew pon samew jew, maluewww hikhikhik.
So think, who is your audience/reader/follower/FB friend? Is that really what you want to expose to them? My future boss might be reading this too... (HELLO FUTURE BOSS!)

Privacy Issue
For me, there are things that I'd like to keep private because as a lifestyle blogger (who exposes almost everything; work, study, family), I do need my space. And my partner does need his space as well.
My bestfriends (read: bestfriends, not just one) always come to me "Weh aku rimas orang yang aku jumpa tanya-tanya pasal kau sebab tahu kita bestfriend -_-". Jadi kini saya lebih memahami akan situasi. Takpelah, price yang I have to pay for being a blogger tak patut diburdenkan kepada orang tercinta dalam hidupku (Hamis ko takyahlah nak feeling public figure kat sini).
Saya juga aware situasi di mana haters, kalau tak dapat goyangkan dia punya target, dia akan shift kepada the partner. Jadi kalau orang benci/menyampah/meluat/geram/tak puas hati dengan saya, nanti partner saya ke yang kena tanggung bashing? Oh tak boleh lagu tu, tak boleh...
So I choose to keep my love life private.

Public Rating
Most of us have the tendency to judge/rate/compare someone's partner. I am not willing to let my other half go through that. Physical/economical/mental semua nak komen (mulut orang, takleh nak tahan jadi lebih baik avoid awal-awal). I pun taknak kena "Eh Hanis tak deserve him at all, just look at her".
Worse, I've seen some cases di mana sang public figure tukar-tukar boyfriend dan orang compare current boyfriend/husband with previous boyfriend. Tak ke stress?
Kalau you tegar, or ada your own agendas (as relationship guru ke apa), it is up to you though.

Trash Can
No one wants to go separate ways in bitterness, but can you foresee the future? Kalau tertempek muka sang kekasih dalam entri terdahulu, bila tak berhasil antara anda berdua, ha kan dah kena buang one good entry. Kalau banyak penulisan anda ada include dia? Ha kan dah kena buang few good entries.
Rugi... rugi...
Lagi drastik bila terpaksa tukar blog address/banner/host terus.

Over feeling
Toleransi orang terhadap material jiwang berlainan. Ada yang suka nak baca, ada yang rasa nak pelangkung. Anda ada kan kawan di Facebook yang suka canang-canang pasangan dia, aktiviti mereka bersama, ekpresi cinta di hati, setiap 5minit? Ha anda suka? Kalau anda suka baguslah, anda memang penyayang.
Jadi saya nak elak benda tuh lebih baik jangan mulakan. Mana kita tahu kan, kot-kot dah angau takleh kawal. Nanti tulis pun macam bagus, pakwe I paling best/sweet/romantik/hot/berasap. Jenuh korang nak mengadap.
Takpelah, biar kami angau berdua sahaja. Last time I checked, love is between two people.

Special Place
Begini. I buat belog dari I umur 18tahun. Imagine kalau dari waktu I start belog, setiap kali tukar pasangan, I tulis kat belog ini. Wah! Meriah uols!
Takleh jadi... takleh jadi... Macam dah takde apa yang istimewa. Jadi apakata siapa yang menang (best man wins gitueww) je, boleh difeaturekan. Nama dia : Hasben.

Kredit To Cik Hanis Zalikha dan mohon maaf pada sesiapa yang terasa ngan entry ini... :) walaupun sebenarnya korang boleh cakap " INI BLOG AKU, AKU PUNYA SUKA AR" tapi bila baca dan fikir2 balik, ada betul gak.. so cuba fikir dalam diri secara positive ways not the negative ways ok.. ^^

ps : Pas Nie Kena Pkir2 Dulu Sebelum Nak Publish Citer Pasal En.Cinta.. ^^


Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

1 comment:

~ Cik Azz ~ said...

Kehkehkeh...

Sebab tu better 'sorok'kan blog dari orang2 yang kita kenal.. ahakk..

Nak terasa ke tak ehh dgn entry HZ ni..?

Tak payah la kottt... Kalau terasa je tapi tak insaf2 jugak, baik TAK PAYAH...

:D

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)