Monday, May 31, 2010

Benar2 Epy... :)


Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang semua dalam keadaan yang sihat2 dan epy2 sokmo... :)

dan.. aku skang ngah epy... :)
serious wei.. aku memang ngah epy skang nie.. sejak aku balik bercuti arie tu aku benar2 epy...

mujarab betul petua My Big Sis.. dia kata kalo dia ada masalah, dia akan pergi ke suatu tempat then dia akan duduk menyendiri dan akan cakap "masalah, aku akan tinggalkan kau di sini.. jangan kau ikut aku balik lagi"

dan itu ar yang aku wat masa aku gi ke Bandung arie tu.. aku tinggalkan segala masalah yang aku hadapi sebelum tu dan aku tinggalkan segalanya di Bandung, Indonesia.. memang ar sewaktu dalam perjalanan tu aku masih teringat tapi bila aku jejak aje kaki di lapangan terbang LCCT pada malam ketibaan aku, atie aku amat2 tenang.. dan segala2 masalah yang aku hadapi baik peribadi, teman2, keje dan segalanya.. semuanya aku dah tak ingat.. 

serious kau.. aku memang dah tak ingat lagi dah.. hingga kan aku baca email dari teman aku pun dah tak ada perasaan laie.. :p
aku ada citer ngan My Best Buddy Mr Dude pasal nie.. n Mr Dude pun epy mendengar akan berita aku nie.. hehehe.. aku tau dia memang mendoakan aku supaya kembali meng-epy-kan diri aku seperti dulu dan kini aku kembali semula seperti yang dulu tapi dengan semangat yang baru.. kisah cinta yang baru.. kehidupan yang baru.. teman2 yang lama dan baru... :)

ok ar eik.. esok aku menulis kembali.. Setiap Yang Terjadi Pasti Ada Hikmahnya dan ini lah hikmah yang aku dapat.. aku epy di atas kesedihan yang lalu... :)
dan aku mengharapkan semua orang yang aku sayang pun akan gembira seperti aku jua.. pada Mr Dude, Thanx ya.. you ar my best buddy 4ever n ever.. :)
2 My Big Sis Prince Adnil, U 2 kak.. alwayz b my fren n i will alwayz be ur Lil Sis In Big Size.. ^_^
2 My ehem ehem... thanx gak.. ko ar selalu ada bila aku dalam susah.. :p
tapi berikan aku masa tuk tima ko seadanya.. :)
2 Mr J, hehehe.. ko pun memang best.. walau apa pun aku doakan moga ko akan menjadi seorang yang epy sokmo... :p

ps : Semangat Yang Baru, Kisah Cinta Yang Baru, Kehidupan Yang Baru, Lagu Blog Yang Baru, Orang Baru.. ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Sunday, May 30, 2010

Apabila Terkena Bahana Dak Tedi... :)

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? sihat?? hehehe.. ahad menjelma sudah... :)
ada apa dengan ahad?? ahad adalah masa tuk merehatkan diri.. tapi aku keje.. sebab semalam aku dah cuti... :p
so.. aku nak citer sekitar apa yang dah terjadi semalam... :)

pepagi semalam, aku ke PJ tuk medical check up.. huhuhu... results macam di jangka kan.. agak kurang memuaskan bagi pesakit macam aku nie.. doc tu pun dah macam fed up aje nak nasihatkan aku suh selalu makan ubat... :p
bukan aku tak makan ubat2 tu ikut aturan.. yang mingguan aku memang makan.. yang harian nie, agak sukar tuk aku makan.. aku pun tak tau ar ngape... :)
so nilai hemoglobins aku agak susut berbanding yang lepas... :p

then aku rush balik ke PD tuk perjumpaan teman2 sekolah rendah aku.. iaitu Sekolah Rendah Kebangsaan Kampong Gelam Batch '95.. tapi malangnya, hanya 6 orang aje yang datang termasuk ar aku.. :p

tak pe, still best gak.. citer2 pasal teman2 yang lain.. citer2 kenangan sewaktu zaman kanak2 rebina.. citer pasal teman2 yang skang dah makin lupa bagaimana rupa parasnya sebab dah lama tak berjumpa... dan macam2 laie ar sambil menyantapkan diri ngan ayam goreng KFC... :)

lebih kurang 3 jam kot kami duk bersembang2.. seb baik tak di halau dek staff KFC tu... :p
apa pun memang best dan aku harap akan ada sekali lagi dengan sambutan yang amat menggalakkan... :)

balik ke rumah, terus mandi dan capai resepi yang aku dapat daripada Dak Tedi.. iaitu Murtabak Mamee.. korang boleh dapatkan resepi daripada sini.. tapi aku ubah sikit dia punya resepi.. iaitu inti nya.. 

aku guna udang, sosej, bawang besar yang di potong dadu, cili merah yang di potong bulat2, cendawan butang potong dadu dan daun bawang di potong halus.. hehehe.. di sebabkan hanya aku tinggal ngan ayah aje pada arie nie, maka kami bersepakat nak tunggu mak dan adik aku balik dari kedai tuk makan sama dan mendengar komen mereka... :p

senang aje wat.. aku wat dalam kul 7 macam tu.. kul 7.30 malam dah siap semua dah.. hanay menggorengnya agak leceh sikit sebab nak tunggu garing baru best sikit... :)
menurut tuan empunya resepi dan Dak Tedi, dorang kata makan ngan cili sos best.. tapi aku nak makan ngan sambal petai yang mak aku masak tengah hari tadi... :)

Kredit Gambar Kat Aku... :)

so.. nie ar hasilnya.. amacam ada bakat tak?? :))
tapi aku tengok gambar yang tuan empunya tu laie best.. :)

ok ar, gambar sekitar perjumpaan tak de sebab aku dah ter-delete... :(
sedey nya~

apa pun, semalam adalag yang best... :)

ps : Kepada Teman2 Ku Yang Akan Melangsungkan Perkahwinan Iaitu Mr Zali Dan Pasangannya Ezah (Kuantan, Pahang) Serta Anuar Ramdzan Dan Pasangannya (PD) Aku Ucapkan Selamat Pengantin Baru.. Semoga Berkekalan Hingga Ke Akhir Hayat... :)







Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Saturday, May 29, 2010

Update TerPenDek

Salam n eelloopp semua~
semoga korang semua sihat aje2... :)

ok nie entry terpendek aku...
aku baru aje smpai dari PJ tuk medical check-up.. :)
results tak memuaskan... :p

petang kang dah nak ke perjumpaan teman2 lama SKKG '95..
aku melawat kalian malam kang eik..

nak try resepi baru yang aku dapat semalam.. :p

bye2 semua... :)

ps : Dah Lama Tak Jumpa Dengan Budak2 SKKG.. Rindu Kat Korang Semua~ ^_^

Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Friday, May 28, 2010

Apabila Si Tangan Kayu Membuat Kek.. ^_^

Kredit Gambar Kat Aku Sendiri

Salam n eelloopp semua~
apa khabar korang semua?? ada sihat?? aku doakan moga korang semua sihat2 dan epy sokmo... :)

ok2 kali nie aku nak share ngan korang resepi yang aku dapat daripada salah sorang akak senior aku iaitu Kak Ezah... :)

resepi kek batik.. ye2 aku tau korang semua dah pandai wat kek nie.. sebab kek nie paling fames.. tapi nie versi aku pulak.. :)

BAHAN2

butter guna 1/2 je (pastikan unsalted butter ok..)
1 paket kecil Milo ( beli kt kedai paket kecil ni hrg rm3 ringgit lbh tu)
1/2 tin susu pekat manis
1 paket biskut Marie biasa yg 300gm/350gm(patahkn 4)
telur 1 biji
kacang yg kisar/tumbuk halus tapi aku tukar ngan nestum.. sebab lebih best dan family aku tak berapa suka kacang.. ini optional tau.. kalo tak suka, tak yah bubuh... :)

CARA2

1. Panaskn butter sampai cair & wangi
2. Masukkn susu, kacau hingga sebati.
3. Masukkn telur (yang telah dipukul kembang)
4. Bila dah sebati, masukkn milo & kacang kisar tu – kacau sampai sebati.
5. Masukkan biskut Merry yang dah dipatah2 tu dan kacau rata.
6. Terus masukkan ke dalam loyang/apa2 bekas
7. Mampatkan/tekan2 semua bahan tu dalam bekas/loyang tu bg padat & rata.
8. Masukkan dalam peti ais
9. bila dh sejuk blhlah mkn!


ps : kalo rasa kental sangat, korang boleh ar adjust bubuh air.. tapi aku gantikan ngan susu sejat.. kalo nak best gantikan ngan susu dalam kotak.. laie best..


hah.. nie ar resepi yang aku nak share tu.. kalo korang rasa nak try, aku wishkan gud luck.. tak lama pun nak buatnya.. aku buat malam pas balik keje then dalam masa 30 minit dah siap dah.. tapi tak boleh makan laie sebab nak tunggu beku/sejuk.. then esoknya boleh ar korang makan... :)


ps : Tak Ku Sangka Si Tangan Kayu Ini Boleh Menghasilkan Kek Itu... ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Thursday, May 27, 2010

KENAPA PERLU NAK COPYCAT ORANG LEN SEDANGKAN KITA MAMPU WAT YANG LEBIH BAIK??

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? ada sihat?? aku doakan moga korang semua sihat2 ok.. :)
aku lak yang rasa macam nak kena demam... :(
sebab 29hb, aku kena ambik darah sebab tu ar kot aku nak terasa macam nak demam... :p

ok2... cantik tak gambar tu?? kali nia aku nak citer pasal COPY CAT bukan nak wat salinan kucing eik.. nie nak citer pasal yang suka tiru2 nie.. :)

aku peratikan dalam dunia reality mahupun dunia blogging.. sikap copycat nie memang wujud..aku nak tanya KENAPA PERLU NAK COPYCAT ORANG LEN SEDANGKAN KITA MAMPU WAT YANG LEBIH BAIK??

memula aku masuk dunia blogging nie, aku tertarik ngan citer sorang teman blogger yang di-copycat entrynya sebiji sebiji.. then aku ingatkan dah taka da ar sesapa nak meng-copycat blog len, tapi aku silap.. arie tu aku ada baca sorang blogger popular nie menyuggut sebab entrynak di copy sebiji sebiji hinggakan gambar yang di tepekkan kat blog blogger tu pun di copynya.. siap ada watermark nama blogger yang di copy tu.. apa kes??

aku pun pernah terbaca mereka2 yang copy2 nie seakan2 blogger yang len... :p

bagi aku, andai nak jadikan sesorang itu idola, jangan ar copy 100% bulat bulat entry dia atau cara penulisan dia.. just kaji semula macam mana blogger yang di jadikan idola ini mendapat idea tuk terus menulis walaupun hanya entry yang maha pendek sekali pun mereka2 nie masih mendapatkan traffic atau komen yang pecah panggung... :)
(macam wat filem lak)

tak semestinya korang yang baru2 nie perlu copy blogger yang senior.. ikut cara dorang.. tanya dorang macam mana nak jadi blogger tegar macam dorang.. macam mana dorang boleh dapatkan idea tuk menulis, tengok cara penulisan mereka.. selalu ar jenguk2 blogger senior yang otai tuk tips2 yang berkesan.. jangan berat mulut.. jangan tetba bagi komen yang melampaui batas bila masuk umah blogger yang len.. cuba hormati hak blogger yang len.. :)

aku pun, baru aje berblogging dan aku suka lepak kat Geng Blogger, jejalan ke umah2 blogger yang lama, tengok cara penyampaian mereka bagaimana.. kalo rasa ada yang ok, ambik wat sempadan, kalo rasa tak ok, just ignore aje.. :)

korang pun boleh gak jengah2 blogger otai macam Mr Ben Ashaari.. korang boleh ar jengah sendiri macam mana tegarnya dia berblogging serta cara penyampaian dia.. bagi aku, idola aku dalam berblogging nie ialah Dak TediKak Sha serta Dak Intan.. :)

nak tau ngape aku pick mereka2 nie??

Dak Tedi : sebab aku suka gaya penulisan dia.. sempoi aje... :)
kisah dia ngan kucing2 nya.. betapa dia amat sayang akan kucing... :)

Kak Sha : aku suka ngan entries dia yang malankolik.. :p
kisah percintaan dia, kehidupan dia sebagai wanita yang bekerjaya.. tabah menghadapi segalanya... :)

Dak Intan : aku suka cara dia dia menulis.. macam gedik2 aje.. :))
manja2 gitu.. :p

tapi, aku tak pernah nak copycat idola2 aku nie.. aku ambik apa yang aku rasa aku boleh wat tips tuk aku menulis.. tuk aku baiki apa yang aku rasa amat ar kurang.. :)

pesanan wat blogger2 yang gemar copycat blogger2 yang len, insaf2 ar eik.. andai orang wat macam tu, sampai bila pun korang tak akan maju dalam dunia blogging nie.. jangan sebab nak meraih traffic atau mendapatkan followers yang ramai, korang sanggup menggunakan cara yang macam nie.. Be Urself.. tak semestinya korang meng-copy orang len punya citer atau cara, korang akan menjadi popular.. memang ar popular, tapi popular sebab di cop sebagai orang yang selalu copycat orang len... :p

ok abis dalam dunia maya nie, dalam dunia realiti pun sama aje.. aku banyak jumpa ngan orang2 yang suka copy cara orang len.. terutamanya perempuan ar.. dorang nie suka copy cara perempuan len.. cara pakaian, cara make-up, cara percakapan serta cara berjalan.. :)
aku pun pompuan gak.. tapi aku tak suka tegok pompuan len copy pompuan len semata2 nak meraih perhatian.. macam tak ada identiti sendiri aje.. :p

aku pernah jumpa ngan one gurl nie, dia paling suka copy cara pompuan yang nie.. tapi bukan copy apa, copy sikap pompuan nie.. pompuan yang di copy nie, memang ar tak selawa mana pun, tapi aku suka akan sikap dia.. dia memang sorang yang baik hati.. aku namakan pompuan yang baik nie sebagai B dan pompuan yang copy tu sebagai A.. 

Si A nie, suka copy sikap Si B hanya untuk menarik perhatian lelaki.. nak tunjuk ar yang Si A nie amat baik hati.. gemarkan apa aje yang Si B gemarkan.. Jika Si B sukakan makanan yang pedas2, maka Si A tadi pun suka gak makan yang pedas2.. macam tu gak ar.. aku yang tengok pun naik meluat sebab cara Si A nie nampak sangat meng-copy cara Si B..

dalam pale otak aku, aku keliru dan selalu bertanya, kenapa eik nak copy Si B sedangkan Si A nie, ada paras rupa yang molek.. andai dia menjadi diri dia sendiri alangkah lebih molek dan cantik lagi?? tapi sampai skang pun aku tak dapat jawapan tu... :p

so... aku nak tanya ar korang2 semua, kenapa ar mereka2 nie suka meng-copy orang len?? baik dalam dunia realiti mahupun dunia blogging... share sikit pandangan korang pulak... :)

ps : Yang Baik Jadikan Sempadan.. Yang Buruk Jadikan Tauladan.. :)





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Wednesday, May 26, 2010

Kenapa Perlu Bermulut Macam Itu??

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? ada sihat?? ada yang tak sihat?? yang sihat Alhamdulillah.. yang tak sihat better gi jumpa doc ok.. skang nie memacam penyakit dah... :)


cantik tak gambar yang aku tepek kan kat atas tu?? cantikkan... amat berseni sekali bagi pandangan mata aku yang buta seni nie... :)
ok2.. aku bukan nak citer pasal seni.. aku nak citer pasal orang yang suka bermuka2 dan cakap pusing2 serta belit2... :p


aku dengar member aku citer pasal dia yang berkawan ngan orang yang mulut macam nie.. depan member aku, kawan dia nie cakap lain, belakang member aku pulak kawan nie cakap benda yang di pesongkan.. walhal, benda tu kawan nie yang cakap ngan member aku tu tapi bila di sampaikan pada orang lain, kawan nya kata member aku pulak yang bercakap..


aku pun pening gak bila dengar member aku nie meluahkan perasaan nya tadi kat Ym.. kesian sebab, dia dah anggap kawan nie macam saudara sendiri.. apa aje masalah di kongsikan bersama.. tapi apa yang dia dapat?? kawan dia nie memburuk2 kan dia.,.


dunia skang nie, sukar nak dapatkan seorang teman yang benar2 memahami diri kita.. seb baik aku ada My Best Buddy Mr Dude yang selalu aje memahami aku.. :)
selalu memberikan kritikan serta nasihat yang membina walau apa jua yang aku sedang atau tengah lalui... :p
sama gak macam dia, aku selalu ada ngan dia bila dia perlukan nasihat seorang sahabat.. :)


berbalik pada citer member aku tadi, aku cakap ar kat member aku, "gi aje ar cari kawan yang len.. kau pun sennag atie, dia pun senang atie.. jangan di layan minah yang mulut macam tu.."
member aku jawab " sekali aku istiharkan dia sebagai kawan aku, maka selamanya dia akn menjadi kawan aku walau apa pun perbuatannya pada aku"
dalam atie aku hanya berkata "amat mulia hati kau, andainya aku jua semulia kau alangkah indahnya~"


dan perbualan kami terhenti ditengah jalan apabila masing2 sibuk wat keje... :p
bagi pendapat korang ar, korang  pulak macam mana?? pernah tak korang berkawan dengan orang yang mulutnya macam nie?? berbelit2 bila bercakap, tunjuk macam dia aje yang bagus dan orang lain aje yang salah?? kongsikan ar ngan aku... :)


ps : Sabtu Arie Tu Bunkface Datang Seremban Parade, Teruja Sangat Nak Tengok Tapi Tak Dapat Nak Tengok Sebabnya Mr E Datang Menziarahi Aku.. Thanx Ya Sebab Sudi Datang Ke Seremban Walhal Kau Jauh Di Sana Dan Thanx Jua Sebab Belanja Aku, Next Time Boleh Belanja Aku Lagi... ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Tuesday, May 25, 2010

Catitan Perjalanan Ke Bandung Indonesia Kali Kedua Part 2

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? sihat?? :)
aku doakan korang semua dalam keadaan yang amat menyenangkan di samping mereka2 yang tersayang... :p
ok ar nie sambungan ceritera aku semalam... :)


pada hari ke 3 pulak, kami melawat ke Pergunungan Berapi Tangkupan Perahu... :)
masih lagi dengan Pak Dadang sebagai guide kami dan masih meminta dia yang membelikan tiket tuk kami.. masuk ke sini di kenakan bayaran sebanyak Rp50k sekepala.. mendaki bukit menuju ke puncak gunung berapi yang tidak aktif lagi tapi masih mengeluarkan asap/gas beracun serta masih lagi mereka2 ini mengambil belerangnya tuk tujuan perubatan.. :)


kat sini, di nasihati supaya jangan terpedaya dengan pedagang2 jalanan.. bukan tak boleh membeli dengan mereka, tapi kena pandai tawar menawar.. andai korang tak ada skill nak tawar menawar, bek tak yah mencuba tuk menawar.. macam aku... :))


kat sini di sediakan tempat tuk korang berjalan keliling kawasan gunung berapi nie.. ada sebuah gua di atas tapi tak dapat nak pergi sebab kabus tebal.. korang pun boleh gak kalo nak melihat kawah yang masih aktif iaitu Kawah Domas yang terletak di bahagian bawah.. di nasihatkan menggunakan guide yang memang telah di sediakan kerana banyak kes pelawat hilang,terkena pokok beracun dan sebagainya.. 


selesai kami melawat Gunung Tangkupan Perahu nie, kami terus ke Sari Ater Resort Kawasan Wisata Air Panas Alam.. hah kat sini, korang boleh berendam dengan air panas semulajadi.. 1oo% air panas daripada gunung berapi.. terdapat air terjun, kolam rendaman kaki (nie free), serta sungai air panas.. :)
kat sini gak terdapat aktiviti2 lasak yang korang boleh try seperti menunggang kuda ala2 cowboy, flying fox, go kart, dan sebagainya.. tapi kami tak try pun sebab nak kejar masa. hanya try rendaman kaki aje.. ada dua bahagian iaitu bahagian luaran yang kurang panas, suam2 kuku macam tu ar dan bahagian dalam yang agak hangat.. memula masukkan kaki ke bahagian dalam tu, sure korang rasa macam terperanjat sebab panas tapi lelma korang akan rasa best hinggakan tak mau keluar daripada situ... :p


setelah penat berendam kaki, kami pulang ke Bandar semula tuk ber-shoping-an sekali lagi.. hah, sewaktu dalam perjalanan kami telah membeli jambu susu kaler merah dan buah nanas yang amat manis sekali.. :)


setelah selesai makan dan bershoping, kami terus pulang ke hotel dan malam itu aku kena sakit perut sebab tak tahan dengan kuah kacang tuk hidangan jalanan Somay.. Somay nie lebih kurang macam dim sum tapi di makan dengan kuah kacang serta kicap manis dan perahan limau kasturi.. mungkin perut aku tak tahan dengan kuah kacang makanya, perut aku meragam semalaman... :(


esoknya pada hari ke-4, xtvt aku hanya di dalam bilik dan mereka2 tinggalkan aku tuk ke Rumah Mode bershoping sekali laie... :)
tepat kul 1 petang waktu Bandung, kami check out dan melepakkan diri di lobi hotel hingga kul 3 petang dan terus ke airport tuk berangkat pulang ke Malaysia.. :)


malangnya, kami delay 1jam 30 minit kerana ada pembesar Indonesia iaitu Ahli Kongres Partai Demokrat serta President Indonesia mendarat di air port yang sama.. procedure nya kami semua tak di benarkankeluar daripada pesawat kerana takut ada serangan daripada pihak yang tak berkenaan.. kapal terbang kami dan juga Merpati di kawal ketat oleh pihak askar.. :)


kami sampai di tanah air tepat kul 9 malam waktu Kuala Lumpur.. :)
dan itulah pengalaman aku serta catitan perjalanan aku di Tanah Bandung.. :)


Jambu Susu Bandung


Gerai yang menjual buah-buahan tempatan


Pergunungan Berapi Tangkupan Perahu


Kawah yang masih mengeluarkan asap/gas beracun


Air terjun hangat


Punca air mata hangat


Sari Ater Air Resort Kawasan Wisata Air Hangat Alam


Angkutan Kota - kenderaan paling banyak yang terdapat kat Bandung


Pusat pentadbiran Gabenor Bandung


Srabi notosuman - ala ala mcam apam balik kat Malaysia

lupa pulak, kat sini korang akan sentiasa dengar bunyi hon dan kadar kemalangan dorang adalah amat kecil.. pada tahun lepas aje, 110 kemalangan dan hanya 61 aje maut.. cuba pikir2kan, walaupun cara dorang memandu kereta amat berbahaya, tapi kadar kemalangan amat kecik.. :)


ps : Teringin Untuk Men-join-kan Diri Ngan Lotus F1... ^-^







Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Monday, May 24, 2010

Catitan Perjalanan Ke Bandung Indonesia Kali Kedua Part 1

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? ada sihat?? ada epy??
hehehe... aku alhamdulillah sihat sokmo.. epy pun sokmo.. skang dah kembali dari mode oliday so.. mode keje akan di aktifkan dengan secepat mungkin... :p


nie nak citer pasal oliday aku kali nie ke Bandung, Indonesia.. percutian kali ke 2 bersama2 ngan my family.. best banget.. :)
yg xbestnya duit aku abis.. aku bawak Rp1.4 Juta lebih kurang RM500 telah berjaya aku abiskan dalam masa 4 hari 3 malam aje.. petapa hebatnya aku berbelanja serta memboroskan diri aku ini?? :p
tapi tak sehebat adik2 aku ok.. dorang laie hebat2 belaka dalam bidang penghabisan duit2 nie... :p


ok, kami bertolak pada pagi Selasa kul 9.40 pagi waktu Kuala Lumpur dan sampai ke Bandung pada kul 10 pg waktu Bandung.. cepat kan?? 20 minit aje masa perjalanan... :p
tak ar, sebenarnya beza 1 jam waktu Kuala Lumpur ngan waktu Bandung.. Bandung lewat 1 jam dari Kuala Lumpur.. :)
Terima kasih pada Air Asia sebab menyediakan perkhidmatan penerbangan ke Bandung... :)


samapi kat Bandung Airport atau lebih di kenali sebagai Bandara Hussein Sastranegara Air Force Base.. kami terus mencari teksi.. ok.. kat sni, kalo nak guna teksi better guna teksi Blue Bird ataupun teksi bermeter.. jangan sesekali menggunakan teksi yang tak ada meter, kang korang kena ketuk ngan pemandu teksi nie.. 


kami menginap di New Sanny Rosa Hotel Bandung.. hotel yang berdekatan dengan Bandar Bandung.. dekat dengan KFC serta dekat dengan McD.. :)
hotel nie pun dekat ngan pasar raya Setia Budi.. dekat ngan Factory Outlet atau lebih di kenali sebagai F.O.. :)


lepas check in hotel, kami mandi n lakukan apa2 yang patut.. terus kuar ke Pasar Baru di Bandar Bandung.. kawasan pasar nie memang terkenal ngan macam2 barangan.. baik dari pakaian, kain langsir, kain ela, kain pasang, kain batik, jeans, blouses dan sebagainya.. sebut ar apa aje ada kat sni.. pasar nie lebih kurang macam Pasar Rabu kat Kedah dan Pasar Siti Khadijah kat Kelate.. :)


di sini, aku telah menghabiskan duit aku membeli abaya ataupun jubah.. owh lupa lak, kat sini kebanyakkannya jubah ala2 arab eik.. tak ada sangat jubah dress macam kita kat Malaysia nie.. agak sukar nak jumpa..:)
aku telah membeli 3 pasang abaya dengan rege around Rp50k-Rp200k..kalo convert duit Malaysia dalam Rm46-Rm 72 aje.. amat berpuas hati sebab target utama aku telah terlaksana... :)


kemudian kami turun pulak ke tingkat yang menjual kain pasang.. kain cotton dorang memang murah.. tapi aku tak beli pun.. mak ngan adik aku aje yang beli... :)
lupa lak, pasar nie ada 5 tingkat yang berisi dan terbahagi kepada 2 bahagian... :)
setiap tingkat ataupun Lantai, menjual berlainan barangan..


lepas tu, kami meronda dan mencari telekung pulak.. aku beli telekung tuk di simpan wat hantaran kelak.. (aku katakan KELAK) :p
then g cari pulak, kain batik tuk buat kain baju kebaya.. :)
(Lp Lum berkebaya??) ;p


penat meng-shopping-kan diri, kami balik ke hotel dan membaham pisang keju.. makanan yang memang patut di cuba kalau ke Bandung... :p
selain tu korang boleh try batagor.. tapi lidah aku tak sesuai ngan makanan yg nie.. :)


hari yang ke 2 plak, kami menyewa kete APV yang di-guide-kan oleh Pak Dadang.. seorang yang peramah dan amat mesra alam... :)
kami terus ke Safari di Bogar.. wah perjalanan mengambil masa hampir 3 jam baru sampai.. safari nie terletak di kawasan pergunungan ladang teh.. agak nyaman.. :)


kat safari nie, kalo kita minta guide kita yg belikan tiket, lebih murah sebab orang sana.. kalo kita sendiri yang beli mahal.. around Rp100k.. kalo guide Rp60k aje.. so pilihan di tangan anda.. :)


semua haiwan di lepaskan walaupun Sang Singa dan Pak Belang.. wah amat menarik tau.. macam2 haiwan yang ada.. rasa macam tak percaya pulak yang aku dapat melihat haiwan2 yang selama nie aku lihat di kaca TV aje.. :)


balik dari Safari, kami ke Rumah Penginpan President Indonesia.. ataupun dorang panggil Istana Penginapan.. tapi malangnya, tak dapat masuk sebabnya nak kena buat surat dan surat tu perlukan pengesahan dalam masa 3 hari paling cepat... :p


ngan atie yang kecewa, kami teruskan perjalanan pulang ke Bandar Bandung semula.. sebelum kami singgah di sebuah kedai menjual batik.. wah wah.. amat murah sebabnya ngah jualan gudang.. tapi aku tak beli pun, mak dan adik aku aje yang beli... :)


kemudian, kami terus ke F.O tuk ber-shoping-an... :)
kat sni 3 jalan yang paling popular tuk membeli belah.. iaitu Jalan Dago, Jalan Riau dan Jalan Setia Budi.. :)
korang akan gelap mata melihat harga2 yang di tawarkan dengan jenama2 yang amat mencairkan atie dan perasaan... :p


dan, kalo dah ke Bandar Bandung, aku tak kan sah kalo tak pekena Es Krem Durian Bandung.. pergh.. aku cakap memang superb best.. ice creamnya, memang 100% durian tulen tanpa sebarang pewarna.. korangboleh pilih sama ada mau makan ice cream tu macam tu aje atau pun makan dengan tapai pulut itam yang agak kemasam masaman.. kalo aku, aku lebih suka makan ngan tapai pulut itam tu.. rege pun tetap sama aje.. Rp7k tuk satu cup.. :)


ok, ar takat nie dulu perjalanan aku.. aku akan sambung tuk entry yang akan datang... :) 
korang boleh baca entry aku pada lawatan aku awal tahun hari tu ke Bandung-Bali di sini.. :p
Antara haiwan2 yang sempat aku snap gambarnya di Safari... :)














ps : Semangat Yang Baru Selepas Bercuti... ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Saturday, May 22, 2010

LP Lum : Kembali Semula Dengan Semangat Yang Baru... :)

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? ada sihat?? :)

nie adalah entry yang terpendek aku rasa aku pernah buat
selama aku ber-blogging... :p

just nak cakap yan g aku dah kembali daripada bercuti..
esok aku akan mula bekerja dan aku akan menjengah rumah2 kalian
esok eik.. :)


aku akan update gambar dengan citer mengenai percutian aku nanti eik.. :)

kalo ada yang tak sempat nak jengah esok.,
aku akan jengah esoknya pulak... :)

ok.. bye2
rindu korang semua.... :)

ps : Kembali Dengan Semangat Yang Baru.. :)






Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Tuesday, May 18, 2010

Trouble Is A Friend... :)


Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang semua dalam keadaan yang amat menyenangkan dan mengembirakan... :)
dan ini adalah schedule post aku..semasa korang membaca entry ini aku dah pun berada di dalam kapal terbang untuk ke Bandung... :)
doakan aku semoga aku selamat sampai dan selamat pulang ke tanah air bagi aku meneruskan penulisan merepek aku di sini dan kembali tuk diri aku sendiri.. :)

ok2.. BIG TROUBLE.. huhuhu.. aku bukannya ada big trouble pun.. just aku dengar lagu Lenka _-_ Trouble Is A Friend.. :)

kekadang kalo di pikir2 kan semula, masalah nie memang ar sahabat yang amat baik sekali dalam penghidupan kita.. nak tahu kenapa?? sebabnya dengan masalah ar kita dapat mematangkan diri kita dan dengan masalah itu jua ar kita dapat membuktikan sama ada kita nie tahan dengan masalah yang di berikan oleh-Nya mahupun kita amat lemah dan terlalu berputus asa aje..

macam aku, hidup aku pun ada masalah gak.. masalah dengan keje, ngan customers, ngan parents, ngan adik aku, ngan teman2 aku serta ngan masalah diri aku sendiri.. masalah perasaan aku.. :p
dulu aku mudah berputus asa.. mudah menyerah kalah.. tapi sekarang aku mudah melupakan masalah aku.. kerana bagi aku "Setiap Yang Berlaku Pasti Ada Hikmahnya"
so, aku akan think sepositif yang boleh bagi menyelesaikan masalah aku... aku akan cuba tidak memeningkan pale otak aku yang sedia pening nie ngan masalah2 yang agak remeh temeh..

aku cuba berdiri setegak yang mungkin.. pasak yang aku pasang, ku harapkan pasak yang amat kukuh sekali bagi membantu aku untuk tidak tumbang di landa ombak masalah nie.. :)
dan hasilnya, aku mampu menghadapi masalah2 yang mendatang dengan setenang2nya walaupun dalam hati aku geloranya maha hebat.. yang penting, kita tahu bagaimana nak handle masalah yang melanda betul tak?? :p

sekarang, aku rasakan, apa yang terjadi dan yang pernah terjadi, Alhamdulillah aku mampu harung dengan setabah yang mungkin.. menagis dan merenung masa depan adalah untuk muhasabah diri aku atas apa yang telah terjadi..

dan, aku undur diri dulu aku harapkan kemaafan dan pengertian daripada yang terlibat.. masalah antara kita adalah ciptaan aku sendiri dan kamu yang menjadi mangsa penciptaan masalah aku.. maafkan aku... 

aku tak mahu menagis lagi.. aku tak mahu berduka lagi.. aku tak mahu bersedih lagi.. aku tak mahu ingat akan perkara2 yang telah lepas.. aku harap, semuanya akan kembali seperti biasa suatu hari nanti dan aku mengharapkan kemaafan daripada kamu..

aku dan masalah aku.. kamu dan masalah kamu.. kita yang menciptanya, maka kita jua yang perlu menyelesaikannya.. :)
jangan biarkan masalah ini menjadi bisul yang menbusung dengan sakit hati mahupun perasaan kecewa.. jika ianya makin membusung nescaya di dalamnya penuh dengan nanah serta darah yang busuk.. aku tak ingin perkara ini berlaku.. aku ingin kita seperti dulu walaupun bukan seperti dulu.. (apa yang aku merepek nie) :p

ok ar korang semua, aku nak pesan satu aje.. kalo korang ada masalah walau kecik mahupun yang besar.. cubalah kamu tuturkan kata2 ini serta kamu cuba lah sedaya upaya berfikiran secara amat positif yang boleh.. tak lupa jua doa n tawakal kepada-Nya itu lagi penting...
"SETIAP APA YANG TERJADI PASTI ADA HIKMAHNYA.."

thanx ya My Sp kerana kata2 kamu ini, telah memberikan aku semangat yang baru untuk meneruskan kehidupan aku yang selalunya di rundung masalah... :)
kerana kata2 kamu ini, aku mula menjadi seorang yang amat positif walaupun pada mulanya negatif itu masih jua ingin menjenguk... :)
kerana kata2 kamu ini, aku mampu untuk menyatakan yang aku akan kembali seperti dulu seperti mana yang kamu pernah mengenali akan diriku.. :) 
dan kerana kata2 kamu ini, aku pulangkan semula pada kamu.. ^_^

ps : Aku Ingin Katakan Yang Aku Akan Bertemu Dengan Insan Seperti Kamu Suatu Hari Nanti Walaupun Dia Bukannya Kamu... :)





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Monday, May 17, 2010

Lp Lum : Akan Bercuti Buat Sementara Waktu~


Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? sihat?? aku doakan moga korang sihat2 sokmo.. epy2 selalu walaupun tak epy... :)
sebab kalo bukan kita yang epy kan diri kita sape lagi kan?? :p

ok2.. nie entry aku yang second akhir.. sebab esok aku akan berangkat tuk bercuti.. epy sangat2 sebab dapat bercuti dan merehatkan badan dan minda.. :p
best sebab dapat gi usha2 barang2 camera idaman aku, mak dan adik aku gi shopping.. nak beli barang2 tuk simpanan... simpanan apa?? ada ar... nanti2 aku citer eik... :p

so.. selama aku tak ada nie, pada sape2 yang sudi singgah, aku ucapakan ribuan terima kasih bebanyak.. pada kalian, aku akan kembali melawat kalian sekembalinya aku daripada bercuti kelak.. :)

mohon kalian doakan aku moga aku selamat pergi dan selamat kembali tuk meneruskan perjalanan kehidupan aku semula... :)
(budget macam nak pegi lama aje, walhal lebih kurang 4 arie aje) :p

adios semua... :)

ps : Bercuti Untuk Menenangkan Fikiran Sambil Merehatkan Badan Yang Penat Bekerja... :p


Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

Sunday, May 16, 2010

Kenangan Aku : Sejarah Aku Menceburkan Diri Dalam Bidang Penulisan


Salam n eelloopp semua~
korang pe khabar?? aku doakan moga korang semua sihat2 sentiasa.. :)
16hb sudah.. tinggal beberapa hari aje lagi aku akan berangkat... :)
pagi nie, boutique aku join karnival di Taman Tuanku Jaafar Seremban... :)
tapi bukan aku yang jaga, makcik, ayah dan adik aku yang jaga...

ok2, dalam2 merenung masa depan nie, aku terkenang memula aku menceburkan diri aku dalam bidang penulisan nie.. aku memula menulis blog bila aku join FRIENDSTER.COM.. kat situ ar aku memula menulis dan mencurahkan luahan atie aku.. dan entry yang pertama aku tulis adalah entry ini... :)

tu ar nukilan pertama aku didalam bidang penulisan nie.. dan gambar kat atas tu adalah header yang aku gunakan.. me faiRy taLes ~ceRitEra Fantasi yg AKn MnJaDi reAlitI d kemuDian Hari~

kemudian bila aku mengenali BLOGSPOT.COM, aku menggunakan header ini 


cantik tak?? aku penah kena tegur ngan Dak Tedi yang mengatakan yang gambar perempuan tu macam menyeramkan aje.. :p
dan kat Blogspot aku menggunakan nama MIZ FANTASY tak seperti  kat Friendster Blog aku menggunakan nama LYNDA LUM... :)

dan entry pertama yang aku hasilkan di Blogspot ialah entry ini.. :)
dan sekarang aku lebih selesa menggunakan medium blogspot nie... 
sekarang header aku telah berubah kerana ceritera fantasi aku tak akan menjadi kenyataan.. sekarang aku selesa dengan Ada Perkara Yang Tak Mampu Tuk Di Kongsikan Secara Lisan.. :)

dan itu adalah kenangan2 aku.. mungkin suatu hari nanti bila aku telah tiada aku boleh wasiatkan blog nie kat anak2 ataupun cucu2 aku tuk sambung penulisan aku ke... :p
perasan nak ada anak2 dan cucu2.. bakal suami pun tak tercari lagi nie kan plak nak pikir pasal anak2 dan cucu2... :)
bila teringat pasal anak2 aku terkenang peristiwa itu... :)
peristiwa apa?? biar ar aku aje yang tau.. tak mampu nak share kat sini lagi.. :p


ok lah.. aku berundur dulu.. korang ada citer di sebalik penglibatan orang dalam penulisan nie tak?? kalo ada, boleh ar share2 ngan aku... :)


ps : Aku Menulis Bukan Kerana Ingin Mencari Populariti Tapi Aku Menulis Kerana Aku Ingin Meluahkan Apa Yang Terbuku Di Dalam Hati Serta  Minda Ku.. ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)