Wednesday, March 9, 2011

Holiday Ke Vietnam Part 1

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? lama bonar aku tak jengah2 atau menghupdate teratak usang aku nie..
alrite arie nie aku ngan kerajinan menghupdate mengenai percutian aku ke VIETNAM... :)

aku g vietnam ngan family aku aje.. kami independent aje.. hanya survey2 tempat yang menarik serta kedai2 makanan halal serta hotel aje.. yang len sampai sana baru pikir... :p

bertolak dr LCCT nek AIR ASIA.. perjalanan mengambil masa selama 1 jam 55 minit aje.. cepatkan?? :)
nak2 kalo AIR ASIA, memang cepat.. ^.^

sampai kat sana lebih kurang kul 10.30 pg waktu Vietnam (Vietnam lambat 1 jam aje dr Malaysia).. sampai2 terus ambik beg then g cari kaunter teksi.. untuk pengetahuan korang, kat sini hanya teksi VINASUN aje yang di percayai kerana teksi kerajaan.. yang len kebanyakkannya menipu nak2 pelancong mcm kita nie.. dr lapangan terbang Vietnam ke hotel hanya memakan masa lebih kurang 45 minit aje..tapi kesesakkan nya membuatkan perjalanan tersasa amat lambat...

lupa lak, kat sini kebanyakkan penduduk menggunakan motosikal sebagai kenderaan utama...so korang akan melihat banyak sangat motosikal yang ada kat jalan raya berbanding kenderaan len.. kalo stop kat traffic light tu, hampir 90% adalah motosikal dan 10% adalah kenderaan yang len.. bayangkan ar.. tak dapat nak bayangkan?? sila tengok gambar kat bawah nie... :p


Motorbikes madness 1 


Motorbikes Madness 2


Motorbikes Madness 3


Motorbikes Madness 3


Mr Yellow Man Sedang Bertugas... :p
(polis trafik)

amacam?? ada berani?? hehee... kat cnie memang kena BERANI MATI tuk melintas.. jangan risau, just alert ngan kenderaan yang besar2 aje.. kalo takat motorbikes nie, dorang yang akan elak kan kita.. so.. teruskan jalan dan satu yang penting, jangan berhenti sewaktu melintas sebabnya dorang akan langgar korang.. :)

ok lupakan citer pasal motorbikes madness.. sampai aje hotel, terus check in dan mandi.. siap2 mau kuar ke BEN THANH MARKET.. tempat yang paling best nak melawat, shopping serta tawar menawar.. kat cnie, korang kena bijak menjadi penawar rege.. ada barang yang boleh dapat hingga 90% less.. ^.^


Nie Ar Rupanya Ben Thanh Market Tu..

pas merayau2 kat market tu.. kami berjalan kaki ke SAIGON TAX pulak.. Saigon Tax nie lebih kurang macam kompleks bebas cukai ar.. banyak barang2 berjenama yang di jual di sini dengan harga yang agak murah berbanding ngan rege kat Malaysia.. :)


Nie Ar Saigon Tax

pas merayau di Saigon Tax nie, sempat ar aku merembat sebiji bag kain ngan rege RM22 kalo duit Vietnam 160,000VD.. sekali tengok mak ai, mahalnya sampai ratus ribu padahal kalo convert duit Malaysia baru RM22 aje.. :)
kat sini, pun kena pndai tawar menawar.. ada macam barangan di jual.. sampai kelabu ar biji mata nak memilih... barangan kulit pun ada gak tapi kena berhati2 sebab ada barangan yang di hasilkan menggunakan kulit Oing Oing... :p

penat berjalan2, kami pusing2 pulak Bandar Ho Chin Ming nie.. terus masuk kat satu kedai yang menjual pakaian ala-ala kat Malaysia.. ada baju kurung, ada tudung bawal, ada telekung Vietnam, ada jubah dan macam2 laie.. tapi kat sini, kena guna USD.. aku rembat telekung bunga timbul dengan rege USD13 lebih kurang dalam rege RM 40.. agak berbaloi sebabnya telekung Vietnam nie kainnya lembut dan labuh.. :)

dah puas merayau, time balik boleh lak sosat kat cnie.. :(
3 jam kami berpusing2 kat tempat yang sama.. parahnya orang2 Vietnam nie tak reti berbahsa len selain bahasa Vietnam... ada yang boleh bertutur sikit dalam bahasa inggeris tapi tu ar, directionnya silap.. kompius antara LEFT dan RIGHT.. aduhai.. ingatkan kok tanya pekedai2 biasa dorang sukar nak berkomunikasi, g ar tanya staff Pizza Hut, laie parah.. boleh lak dia cakap "Sir, You Go Straight And Straight And Straight Then You Stop..Ask Someone" ada ke macam tu? kot tak tau cakap ar tak tau... :(

akhirnya setelah 3 jam berpusing, kami sepakat mengambil teksi.. nek teksi terpaksa tunjuk kad hotel supaya senang dorang paham.. yang aku tak boleh nak tahan, hanya pusing sebelah kiri aje daripada tempat yang kami berpusing2 tadi tuk kembali ke hotel.. hampeh tak?? hampeh kan?? seb baik hanya RM 1.40 aje tambang.. 

ok ar esok aku sambung semula perjalanan ke DELTA MEKONG... ^.^

ps : Terasa Nak Kembali Ke Sana Semula Tuk Membeli Belah Barangan Yang Sepatutnya Tak Sempat Nak Beli... ^.^










Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

2 comments:

dotblogspotdotkom said...

sejahtera keatas kamu... huhuuh pakcik pun dah lama tak singah sini... malu plak sebab tak jengah kat tempat kamu nih... huhuhu

pakcik sihat... cuma xtvt bertambah lately nih... huhuhuh

Yasminhamid said...

bestnya makan angin...

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)