Monday, January 18, 2010

Bandung - Bali, Indonesia



salam n eelloopp.... wah lamanya xmeng-update-kn dri aku nie... nmpak sgt dah out dated lak skang nie... :p
hehehe... so arie nie aku nak kong-c ngan korg psl percutian aku kat Indonesia... ;p


aku ke Bandung n Bali.. selama 3 arie 2 mlm aku kat stiap tmpat.. seronok blh ar d katakan seronok gak.. alah sape yg xseronok g jejln ngan family kn?? ;p


11/01/10



aku bertolak ke LCCT (sbbnya hnya Air Asia aje yg ada g Bandung) pg kul 7 lebih ngan family aku.. di antar oleh en abg adk aku iaitu En Ayman.. thanx man... ;) bertolak kul 9.45 pg mcm 2...


smpai kat airport Bandara Husein Sastranegara Bandung lbh kurang 11 pg wktu M'sia.. (sbbnya Bandung lewat 1 jam dr M'sia).. then trus g check in kat hotel New Sany Rosa Hotel Bandung.. nie hotel 2 bntang aje tp keadaannya mcm hotel 3 bntang kat M'sia nie.. :)


pas check in, trus tnya staff kat hotel 2 tmpat2 yg blh kami lawat.. meraka mencadangkan ke Pasar Baru sbbnya dah lewat nak ke tmpat yg len.. so kami pun g ar ke Pasar Baru ngan naik teksi.. ok kat cnie teksi yg blh d percayai adalah teksi Blue Bird aje.. yg len nnti kna "ketuk".. :)


kat sna aku smpat gak ar men-shoping-kn dri aku sehelai jubah n sepsang baju nak wat baju kurung serta xketinggalan sehelai jeans n sehelai t-shirt... :p
kalo ikut duit dorg mmg parah nak byr sbbnya lbh kurang Rp320k.. tp kalo tkar duit M'sia adalah lbh kurang RM118.. :)


then mlm 2 kami g ar pasar raya dorg tuk beli mkanan.. don worry kat Bandung nie 99% muslim.. so mkanan smuanya halal.. :)
n kami pun try ar mkan BETAGOR sejenis mkanan ringan yg pling popular kat cnie.. try gak RONDE JUHE.. bnda nie aku xtau mcm mna nak xplain.. korg tgk gmbr lak eik... ;p
(pling bez, aku dpt advance bezday present dr ayh aku... ;p)


BETAGOR



RONDE JUHE


12/01/10

 kami bertolak ke Gunung Tangkupan Perahu West Java ngan Mas Budi guide kami sepanjang kat Tangkupan perahu nie...guide nie d sediakan oleh pihak hotel.. so korg kna bgtau pihak hotel yg korang nak guide.. byaran d tentukan oleh pihak guide, hotel hnya sdiakan aje... :)
Tangkupan Perahu nie adalah gunung berapi yg dah xaktif tuk meletup lg tp masih aktif dlm pengeluaran gas beracunnya.. n kat cnie guide kami kta, JGN SESEKALI MEMBELI KAT ORG2 YG MENJUAL KECUALI D KEDAI@ YG DAH D SEDIAKAN..



then balik dr Gunung, kami singgah ke HOTEL yg paling cntik kat Bandung nie iaitu G.H UNIVERSAL HOTEL BANDUNG.. bkan apa pun, ambik gmbar n melihat betapa cntiknya hotel nie.. hotel nie 5 bntang n regenya pling murah tuk standard room Rp1 Juta.. lbh kurang RM4oo-500 ar semalam...


pas g pusing2 hotel, g lak ke Jalan Riau tuk ber-shoping sekali lg.. dah penat ber-shoping kat Jalan Riau (Toko 3 - khas menjual brangan branded yg 2nd quality) g ar makan kat Restoran Makanan Padang.. huhu... aku ckp ar, makanan nie mmg xngam ngan selera aku.. tp mak n ayh aku pling suka mkanan nie...
msuk2 aje, xyah pilih lauk, trus d hidangkan air kosong, lebih kurang 12 jenis lauk ngan nasi putih serta air cuci tangan.. kata guide aku bayaran akan d kenakan pd lauk yg korg mkn aje wlaupun korg nak rasa aje lauk 2 tetap d knakan byaran...


pas perut dah knyang, guide kami bwk lak g shoping kat Jalan Doga (kalo aku xslap ar) ;p
kat cnie mmg byk F.O (factory outlet) yg menyediakan mcm2 pakaian n apa aje dlm rege yg amat memuaskan atie.. dah penat berjln, trus g mkan kat Restoran Makanan Sunda.. yg nie mmg faberet aku ngan adk aku sbbnya makanan nie lbh kurang mcm makanan kita kat M'sia nie.. yg penting kat snie ada tempe.. :)
try mkn ikan Gurame (kaloi) mmg bez... smbal belacannya mmg tak menahan beznya... :)


dah abis mkn, dlm perjalanan nak blik ke hotel kami singgah ke Butik Khas Menjual Batik.. rege mmg blh tahan ar mahalnya... tp kualitinya mmg 1st class.. :)


13/01/10



kami meneruskan perjalan ngan berjalan kaki aje ke RUMAH MODE (sebutan MODE dlm sebutan melayu eik bukan omputihnya sebutan)
nie ar F.O pling trkenal kat Bandung.. kata dorg kalo xke cnie mka xlengkap ar perjalanan korg ke Bandung.. kata dorg ar... :)


then pas lunch, kami bertolak lak ke airport semula tuk ke BALI.. naik kapal tebang AIr Asia kul 4 ptg wktu Bandung sbbnya kapal nie delay dr Bali... mcm biasa ar kn Air Asia mmg selalu delay.. tp smpai kat sna lbh kurang kul 6.30 ptg tp cuaca cukup ar gelap.. sbbnya dorg nie cept mlm.. ala ala mcm kat Sabah ar.. tp wktu Bali sma ngan wktu kat M'sia.. :)


pas 2 trus guide dr Bali lak jmput kami kat airport tuk ke hotel.. guide yg kat Bali nie pihak hotel gak yg sdiakan n byar kat guide 2 sndri.. nama guide nie Mas KOMANG.. yg nie gegila skit... :)
smapi kat hotel iaitu DEWI SRI HOTEL KUTA.. check in trus kmas2 brg n tdo sbbnya dah xlarat nak kuar lagipun ngah ujan lebat... ;P


14/01/10


pepagi lg kami dah bertolak tuk keliling Bali.. tp 3/4 aje yg dpt d keliling..


1: kami g tgk BARONG KECEK ataupun BARONG DANCE kat Culture Village Eka Budhi.. Rp80k / person


2: Bali Bidadari Batik tgk dorg demo batik n korg blh mtk dorg lukiskn kat baju korg.. byaran ikut ikhlas atie..


3: Gold & Silver Collection - tmpat penjualan silver n gold indonesia.. dorg wat sndri n korg blh ar tmpah kalo korg mau..


4: Ladang Kopi, Teh n Koko - tgk cara2 pembuatan kopi secara tradisional n dpt tgk KOPI LAWAR.. kopi lawar nie kopi dr tahi musang.. ;p



5: Padi Bukit - hehehe... kat cnie lbh kurang mcm kat sbh...


6: Volcano Kintamani - tgk volcano yg xaktif...



7: Tanah Lot - ahaks~ kaqt cnie ar paling popular kalo nak tgk ngan sunset.. tp mlangnya aku xdpt nak tgk sbbnya ujan... :(
tp dpt ar snap gmbr kat c2...


15/01/10


kami d bawa ke Pasar Seni Sukawati.. kat cnie apa lg shoping lagi ar... ;))
then trus g GWK ataupun GARUDA WISNU KENCANA CULTURAL PARK.. hah, kat cnie msuk Rp25k / person..


SEPARUH BADAN



NIE TANGAN NYA


NIE GARUDA


tgk patung Dewa Wisnu yg tnggi.. tp hnya ada bdn n tangan aje yg siap.. badannya d katakan akn d siapkan dlm taun 2012..
kat cnie nak memula korg msuk jmpa separuh bdn dewa nie, then korg turun ckit dpt tgk lak Garuda.. ala burung yg jd kebanggan Indonesia 2 ar.. then biler korg jln n turun tngga yg 101 anak tangga, korg blh jmpa lak tangan nya.. n yg pling aku kagum, gunung batu kapur kat cnie, mmg sebiji mcm kna potong oleh mesin tp sebenarnya ianya semula jd.. :)


pas g GWK, trus g KLAPA Beach n Resort.. atau dorg kat cnie pnggil DreamLand.. kat cnie baru aje selesai pengambaran filem hollywood lakonan Julia Robert.. :)
pntai yg cntik n kepunyaan anak bekas president dorg.. aku lpa ar nma nya... ;p


then sebelum balik, mkn kat Powan Sunda Restaurant.. then g lak Planet Hollywood.. kat cnie xblh nak shoping sbbnya regenya mhal sgt2 wlaupun katanya duty free... kalo korg nak shoping, korg leh ar g Krisna F.O.. kat cnie brang2nya mmg murah2 giler2.. ala ala mcm hot market kat M'sia ar tp brangannya xde ar mcm Hot Market 2..


then kul 5 ptg mcm 2, guide kami antar kami ke Airport Ngurah Rai.. kul 8 mlm, bertolak balik.. delay 45 minit.. ;p
smpai umah kul 12 mlm mcm 2 ngan en ayman yg ambik kami kat LCCT.. :)


mcm 2 ar perjalanan aku ke Indonesia.. :)
lpa lak kat bwh nie aku sertakan skit2 perkataan indonesia sbbnya dorg kat cnie xphm bnda2 yg kita ckp... ;p


M'SIA = INDONESIA


BERUS GIGI = SIKAT GIGI
ARNAB = KELICI
IKAN KELI = PECE LELE
SELUAR = CELANA
T-SHIRT = KAOS
TALI LEHER = DASI
TUALA = HANDUK
SKIRT = ROK
DRESS = BAJU ROK
SWEATER = BAJU HANGAT
VEST = ROMPI


k ar next time aku smbung laie eik... now mau blog walking.... :)

ps : Lp Lum Ingin Menyatakan Betapa Dia Sygkn Kamu Hanya Kamu Yg Tak Mengerti~












PINTU MASUK KE GUNUNG


NIE AR GUNUNG BERAPI 2


NIE LAK NAMANYA POKOK BATIK


Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

6 comments:

google said...

tgk orang p bercoti... bila la dapat pakcik p bercoti nih.. alahaiiiii.... duit x menjadi lagi awal tahun nih...hhuhuhuhu

sI tEDI said...

patit le lama x nampak!!!

ada ole2.. ekekekekke

~LP Lum~ said...

google : alah pokcik.. pokcik pun blh g brcuti gak.. kalo xsilap sy, bulan 6 nie ada promotion frm air asia.. Now Everybody Can Fly~ :)

tedi : hehehe... cuti ar... penat dah keje setaun now cuti lak.. ;)
ole2 ada... :)

Pocket said...

waduh waduuuuhhh!! sakit nyer ati pocket :D
menjeleskan anda yg jalan jauh bagai:D

1) duk hotel yg 400 semalam!? maa.. sesekali kan^^
2) punya la banyak aktiviti tu, tak penat ker dik?
3) juhe tu pun baca 'ju' mcm dlm 'jurang' and 'he' macam dalam 'heran' ke?

~LP Lum~ said...

pocket :
1) adus pocket.. sy xduk kat htel yg rm400 2.. jz jln2 tgk ngape ianya trkenal dr Hilton Hotel.. ;)
2) penat kna tnggalkan kat belakang ar.. kalo tak, xsempat nak mengikut kerenah adik sy yg plan tour nie... :))
3) yup, ju=jurang & he=heran.. kalo gbungkan jd ar juhe yg mmbwa maksud Halia... ;)

Anonymous said...

Hallo....
Boleh yaa..saya koreksi sedikit mengenai beberapa nama makanan, dan lain-lain yang ada dalam blog mu ini :)

Nama makan khas Bandung, bukan BETAGOR, tetapi BATAGOR (siomay rasa ikan tenggiri, tahu, telur rebus, dan kentang yang di sertai dengan saus kacang, kecap n tetesan jeruk nipis)

Minuman hangat khas itu..bukan RONDE JUHE, tetapi RONDE JAHE. Jahe = Ginger ^_^

Malaysia = Indonesia
IKAN KELI = IKAN LELE
(Kalo Pecel Lele itu nama makanan, dimana ikan lele di goreng lalu di taburi bumbu pecel jawa yang dimakan hangat2 dgn nasi)

Ada satu lagi pemakaian kata yang sama tetapi memiliki arti yang beda, yaitu SERONOK & COMEL :D

MALAYSIA
Seronok = beautiful/ wonderful
Comel = cute/ charming/ beautiful

INDONESIA
Seronok = Porno/ porn
Comel = Seseorang yang tidak dapat menyimpan rahasia..

Hehehehehe,..serupa tapi tak sama
Namun kita satu rumpun...


terima kasih... ^_^

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)