Thursday, December 30, 2010

Tudung "On" "Off"... :)



Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang berada di dalam keadaan yang menyenangkan... :)

sebenarnya aku nak citer sikit mengenai pemakaian tudung.. bukan nak cakap aku nie alim ke apa ke.. sebabnya aku sendiri pun sedar akan diri aku yang cara pemakaian aku sendiri tak mengukut kehendak islamiah.. :)

tapi aku nak citer pasal mereka2 yang memakai tudung "on" dan "off".. meaning kat sini ialah.. jap bertudung jap open hair.. kang tengok dah bertudung semula... bak kata pepatah, ikut dan dia aje nak pakai... :)

sebabnya aku ada kenalan yang sedemikian gak.. datang keje pakai tudung.. abis keje abis ar tudung... :p
bagi aku ar, andai tak ikhlas dan tak sampai seru laie nak bertudung, better jangan ar.. buat malu aje bila jap "on" jap "off" tudung tu..
laie pun buat dosa aje mereka2 yang duk mengata awak tu.. betul tak?? =)

kalo takat nak pakai semata2 teman sekerja memakai tudung atau ikut trend.. bek tak yah ar.. laie satu aku tengok kaum2 ibu yang veteren nie.. pun sama gak.. jap "on" jap "off".. minggu nie dia mai, pakai tudung tak beringat.. berbelit sana sini.. minggu depan dia mai bukan aje tudung ilang, ngan "kain" baju dia pun ilang gak.. (seksi wooo ngalahkan anak2 dara) :p

siap buat rambut.. kaler2 laie.. apa kes?? bukan ke sepatutnya kaum2 ibu nie menunjukkan cra yang betul tuk anak2 muda seperti kami nie?? bukannnya nak ajar benda2 yang tak molek.. 

ada pulak yang aku tengok skang trend pakai baju sleeveless tapi pakai tudung.. apa kes dar?? nak kata biol, elok lak aku tengok.. 
ada lak pakai baju sejarang2 nya, tapi pakai tudung litup.. tudung bidang 60".. siap belit2 bagai.. aduhai cik kak wei... 

aku pernah kena tnya ngan salah seorang teman bukan muslim mengenai cara pemakaian tudung nie.. aku sendiri mcm aku cakap tadi ar, aku sendiri pun tak pakai ngan cra yang betul tapi aku belum biol laie ar nak pakai tudung ngan baju sleeveless.. takat pakai t-shirt lengan pendek tu masih ok laie.. :))

dia tnya aku :  "lynda, kalo tak silap I lah kan, orang Islam kena guna tudung yang tutup dada dan punggung kan??"
aku : "yup.."
dia : " but y I tengok budak2 perempuan Islam skang tak pakai macam tu ye?? U pun pakai tudung jugak.. but still tak tutup dada and punggung"
aku K.E.L.U ko... tak tau nak jawab apa dar.. ngan muka malu nya kena tegur ngan non-muslim psal nie.. terasa muka aku tebal.. lebih tebal daripada dinding kedai aku nie hah.. =)

dan hingga ar skang soklan budak tu aku tak jawab... ;p
kang aku silap jawab kang naya lak aku di katakan pembawa ajaran sesat.. rsanya bek diamkan diri.. :)

so.. korang ape pendapat korang mengenai isu nie.. dan seriously aku tak tujukan kat mna2 eik atau pada sape eik.. just dari pemerhatian aku sendiri aje.. mana2 yang terasa, aku mohon maaf ok... :)

ps : Pernah Terlintas Di Hatiku Ini Tuk Menggunakan Niqab.. :)
Insya Allah Andai Telah Tertulis Yang Aku Akan Menggunakannya.. Aku Redha... ^.^







Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

2 comments:

| Larasephia | said...

nak pakai niqab ye sis? hati kena betul2 kuat tu. sbb that thing belum familiar di Malaysia. kalau hati tak kuat nak tepis mulut2 busuk orang, payah.

betul, kejap tutup kejap bukak,masuk angin baru taw!

~Kak AZZ~ said...

Akak kalau nak jalan jauh salu pakai tudung bawal je... Takde nak belit2 sana sini... memang tutup dada sbb malu org tengok..*perasan je lebih...

Pastu baju lak salunya blouse lengan panjang... Tak pernah keluar jauh pakai t-shirt lengan pendek.. ;)

Kdg2 on off gak kat dlm blog dan fb... *perasan muda... huhuhu...

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)