Wednesday, December 16, 2009

The Elder Sister _-_ Antara Pengorbanan & Penghinaan...



Title : The Elder Sister (1869)
By : William Adolphine Bouguereau (1825 - 1905)

Salam n eelloopp smua... pertama kalinya nak mohon maaf sbb lama xupdate blog n lama sudah ku xmenjegah blog2 kalian.. sebab2nya xde idea nak nulis n xde mud nak bukak blogspot nie n my mom d masukkan ke ward 2 arie lpas n alhamdulillah beliau dah semakin sihat skang dah pun kuar dr wad n yg trpentingnya aku akan kembali menulis n menyerbu blog kalian... :)

ok ar... semalam ada sorg mmber (yg d kenali sbagai Miss H) aku nie call aku.. citer2 n tetba terkuar ar citer antara dia n adik dia.. :)
aku rasa simpati ngan member aku nie.. bukan sebab dia member aku tapi sebab apa yg terjadi pada dia..
citernya mcm nie....

*Sebahagian ceritera ini telah ku ubah tuk menjaga perasaan mereka2 yg terlibat d dlm ceritera ini*

" Miss H : Salam lynda.. apa khabar?? ko sihat??
Aku : Wasalam.. aku shat aje.. khabar pun baik aje.. ko lak?? lama ko menghilangkan diri??
Miss H : sory ar beb.. aku bz skang nie.. byk keje kat office n problems yg aku kna handle skang nie..
Aku : owh ye ke.. sian ko eik..
Miss H : thanx beb..
Aku : so mcm mna skang? smua dah ok ke?
Miss H : ok? blh ar.. smua pun dah mcm biasa cuma prob aku ngan adk aku aje yg blm selesai laie.. tah ar, aku xtau smpai biler nak selesai..
Aku : awat nie?? ko gaduh ngan adk ko ke? mai citer kat aku.. walaupun aku xdpt nak tolong, at least aku blh menjadi pendengar yg blh mengurangkan stress yg ko alami..
Miss H : ye ke?? sejak biler ko dah jd pkar nie?? (sambil ketawa terbahak2)
Aku : dah lama dah.. ko aje yg xtau.. (ketawa gak.. walupun aku xtau apa sebab aku nak ketawa sama) ;p
dah ar.. citer ar kalo ko xkisah..
Miss H : ok2.. ko dr dlu smpai skang xpenah nak berubah.. tolong org len tp ko sndri xblh nak tlg dri ko sndri..
Aku : ye ar.. aku kan tetap aku?? (sambil senyum bangga) :))
Miss H : mcm nie beb, aku xtau ar mna silapnya aku n mna betulnya adik aku skang nie.. dia dah mcm xmo anggap aku mcm kakak dia sendri.. lebih pentingkan org lain berbanding kakak dia.. dia dah xpikir laie perasaan aku, dah xpeduli aku ada ataupun x.. aku sedih ar beb.. dia benar2 dah berubah..
Aku : (sambil terpikir akan adk aku) owh.. mungkin dia ada prob kot?? ko xtanya dia ke ngape dia jd mcm 2??
Miss H : dah.. n aku xmo ar nak ckp apa2 pun sbbnya dia adik aku n aku syg kat dia.. aku sanggup d marah mama n abah aku semata2 nak lindung dia.. tapi bila aku d hina oleh kawan dia n aku hanya minta jgn berhubung ngan kawan dia 2, dia salahkan aku.. dia xendahkan apa yg aku minta kat dia.. dia xpedulikan perasaan aku lynda..
Aku : mmmm... aku pun susah nak cakap.. nie masalah family ko.. antara ko ngan adk ko.. aku hanya mmapu mndengar aku apa yg ko luahkan kat aku.. aku paham perasaan ko n aku cuba letakkan dri aku d tempat ko beb.. n asejujurnya aku mmg dapat rsakan betapa hancurnya atie ko skang nie..
Miss H : thanx beb.. aku tau, aku xsilap cari org tuk luahkan probs aku.. ko mmg sorg kawan yg baik.. sorry ar sebab aku menyemakkan pale ko ngan probs aku..
Aku : ish.. xde ar.. aku ok aje.. apa gna kawan kalo xdpt nak tlg kawan sndri kan??
n apa yg aku boleh ckp, ko byk2kan berdoa n byk2kan bersabar.. sedih mmg sedih.. tapi kite xmampu nak wat apa2 laie selagi adik ko sndri yg xberubah n sedarkan drinya.. kite xblh nak pksa dia berubah kalo dia xmo.. kite pun xbolh nak sedarkan dia kalo dia sndri xingin..
Miss H : tapi aku sygkan dia.. aku xmo dia terlalu jauh dr aku.. dia adik aku lynda.. satu - satunya adik yg aku ada.. ko pun tau kan mcm mna rapatnya aku ngan dia selama nie?? aku rasa kalo aku mati sekalipun dia dah xkisah agaknya..
Aku : ish.. xelok ko ckp mcm 2.. bg pendapat aku, ko biarkan aje ar dia ngan dunia dia.. tgk smpai biler dia blh bertahan ngan keadaan dia.. kita perhatikan dr jauh tp msih dlm keadaan mengambil berat yg xketara sngat.. ko phm kan apa yg aku mksudkan nie??
Miss H : yup.. aku phm n aku tau apa yg ko nak aku wat.. n aku akan lakukan apa aje demi adk aku..
Aku : gud.. now, senyum ok.. jgn sedih2..jgn nagis2.. bnda xkan selesai kalo ko nagis aje.. bnda2 mcm nie kena ada perbuatan baru blh selesai..
Miss H : tima kasih lynda.. ko ar kwn aku..
Aku : sama2 n ko pun kwn aku gak.. dah ar.. aku ada keje nie n len kali aku call ko lak eik.. take care tau.. jgn sedih2.. salam
Miss H : ok.. wasslam.. "

so... aku sure korg pun ada adik gak kan?? xkira ar adik korg lelaki mahupun pompuan.. mcm aku, aku 2 beradik aje.. aku n my lil sis n sorg pompuan.. aku syg kan adik aku lebih dr nyawa aku sndri.. aku snggup lakukan apa aje demi adk aku.. aku sanggup "komplot" ngan dia demi dia xkna mrh ngan parents aku..

kalo dia sakit, aku rasa mcm aku nak tukar tempat ngan dia.. biar ar aku sakit asalkan dia x.. aku lakukan apa aje demi dia.. n persoalannya skang nie :
"Adakah Dia Hargai Apa Yg Aku Lakukan Kat Dia??"
"Adakah Dia Pun Sanggup Wat Macam Mana Aku Sanggup Wat Tuk Dia??"
"Adakah Dia Sanggup Menjaga Maruah Aku Seperti Mana Aku Menjaga Maruah Dia??"

aku bertanya bukan sbb aku nak dia balas apa yg dah aku wat..
aku bertanya bukan sbb aku nak dia lakukan seperti mna yg aku dah lakukan..
aku hanya nak dia paham n mengerti bahwasanya Apa Yg Aku Lakukan Adalah Sebab :

AKU XPERNAH NAK BERMUSUH NGAN DIA..
AKU BUKANNYA PENGKHIANAT DIA..
& YG PENTING ADALAH
DIA SATU-SATUNYA ADIK YG AKU ADA DUNIA & AKHIRAT N APA YG AKU LAKUKAN ADALAH SEMATA2 AKU SYG AKAN DIA..

aku harap dia phm n aku adik kpd Miss H pun akan pham ngape Miss H wat mcm 2.. aku rsa smua kakak2 n abg2 kat dlm dunia nie pun akan wat seperti mna aku n Miss H wat.. cuma mungkin cara kite berbeza.. tp yg menjadi kesaamanya adalah Kita Sayangkan Adik2 Kita.. btl x??
walaupun adik kita 2 sejahat2 org.. dia tetap adk kita n kita tetap sygkn dia kn?? ;) 

ok ar.. aku akan jengah2 blog korg jap laie pas lunch hour.. :)
take care korg n mari ar kite sama2 syg adk2 kita... :p
bye2... :)

ps : aku harap adik aku akan pham apa yg terjd selama nie adalah sebab aku sygkan dia n aku xmo dia lebih "keliru" ngan org yg berada d sekelilingnya.. :)




Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

3 comments:

sI tEDI said...

kadang manusia susah untuk faham segala tindakan kita.

~Kak AZZ~ said...

salam Linda.....lama tak jenguk umah ni...huhu...

adat resam kehidupan....camtu la.....kena bnyk sabar...dan sabar...dan sabar.....

haiiihhhh.....kdg2 letih bila terlalu bnyk bersabar ni....

♥ Xett Hereen ♥ said...

huhu.
saba la.
laen org laen caranya.
kdg2 dia xpasan kite caring kat dia.

:)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)