Wednesday, September 22, 2010

Malware Oh Malware... Bila Ar Mau Beredar???


Kredit Gambar Kat Aku Sendiri

Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang semua di dalam keadaan yang amat menyenangkan di samping mereka2 yang tersayang... :)
kali nie tak mo ar citer pasal aku aje.. kang jemu lak korang... sebenarnya aku nak tanya sure korang pernah tengok gambar macam yang aku tepek kan kat atas tu kan?? at least pun kan, dalam2 minggu2 nie ar kan... :)

ok tu ar MALWARE ATTACK yang telah menyerang sebahagian daripada blog2 yang ada.. aku cakap sebahagian ok bukan semua.. :)
ini termasuk ar blog aku yang kena serang.. serta website geng blogger yang tak boleh nak masuk sejak dari arie tu.. aku tak tau ar, admin geng blogger ada sedar atau pun tak sedar akan keadaan ini.. kalo tak sedar, di minta En.Otai Geng Blogger iaitu Mr. Ben Ashaari sila ambil perhatian eik.. bukan nak hentam ataupun apa, cuma nak mohon kerjasama tuk sama2 pikir macam mana nak selesaikan masalah yang di hadapi oleh ahli2 geng blogger.. :)

ok, apa itu MALWARE?? 
 Malware, short for malicious software, is software designed to secretly access a computer system without the owner's informed consent. The expression is a general term used by computer professionals to mean a variety of forms of hostile, intrusive, or annoying software or program code.[1] The term "computer virus" is sometimes used as a catch-all phrase to include all types of malware, including true viruses.


Software is considered to be malware based on the perceived intent of the creator rather than any particular features. Malware includescomputer viruseswormstrojan horsesspyware, dishonest adwarecrimeware, most rootkits, and other malicious and unwanted software. In law, malware is sometimes known as a computer contaminant, for instance in the legal codes of several U. S. states, including Californiaand West Virginia.[2][3]
Malware is not the same as defective software, that is a software that has a legitimate purpose but contains harmful bugs.
Preliminary results from Symantec published in 2008 suggested that "the release rate of malicious code and other unwanted programs may be exceeding that of legitimate software applications."[4] According to F-Secure, "As much malware [was] produced in 2007 as in the previous 20 years altogether."[5] Malware's most common pathway from criminals to users is through the Internet: primarily by e-mail and theWorld Wide Web.[6]
The prevalence of malware as a vehicle for organized Internet crime, along with the general inability of traditional anti-malware protection platforms (products) to protect against the continuous stream of unique and newly produced malware, has seen the adoption of a new mindset for businesses operating on the Internet: the acknowledgment that some sizable percentage of Internet customers will always be infected for some reason or another, and that they need to continue doing business with infected customers. The result is a greater emphasis on back-office systems designed to spot fraudulent activities associated with advanced malware operating on customers' computers.[7]
On March 29, 2010, Symantec Corporation named ShaoxingChina as the world's malware capital.[8]
Sometimes, malware is disguised as genuine software, and may come from an official site. Therefore, some security programs, such as McAfee may call malware "potentially unwanted programs" or "PUP"

ok.. itu adalah penerangan daripada Cik. Wiki.. so, walaupun katanya Malware nie tak ar bahaya sangat macam Trojan ataupun Brontok, tapi tetap katanya akan harm computer kita.. maka baik ar berhati2.. :)


1st aku dpt tau daripada salah sorang blogger iaitu Kak Azz, yang memberitahu aku blog aku tak boleh nak masuk sebab ada malware.. 
bila aku check, datangnya daripada link gadget Geng Blogger yang aku tepek kat side tu.. jd aku remove gadget tu.. then dah boleh masuk semula.. hingga ar semalam kena sekali laie dan link nya dari Blog Bom321.. so aku terpaksa remove link tersebut.. nnti bila dah ok, aku akan add semula link tersebut eik.. :)


so.. ada sape2 laie tak yang kena macam aku dan sebahagian daripada blogger2 nie?? kalo ada sape2 yang ada solution, please ar share2 ngan aku dan teman2 yang len eik.. tak mo ar asyik kena remove aje blog list tu.. laie satu, menurut Kak Azz, dia langsung tak boleh nak masuk ke dashboard blogger.. so, anyone can help us?? share ar eik... :)



kerjasama anda amat ar kami hargai.. dan kepada Admin Geng Blogger, sila2 ar perihatin mengenai permasalahan yang timbul skang nie... ^.^


ps : Menulis Tuk Merluahkan Apa Yang Tak Mampu Tuk Aku Kongsikan Dengan Semua Secara Lisan.. Jadi Andai Ini Yang Terjadi, Bagaimana Tuk Aku Luahkan Apa Yang Aku Rasa?? :) 





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

9 comments:

~Kak AZZ~ said...

Dah okay dh Linda.. Dah boleh masuk dashboard dah sbb chedet punya page dah clear.. Akak mmg takde link dgn gengblogger, tp dgn beberapa blog yg lain tu ada laa... mmg kena remove dr blog list dan juga benti follow mana2 blog yg HOST malware tu... Kalau setakat contains elements tu kita boleh remove dr blog list je sbb masih boleh masuk kt dashboard... Kalau yg jd HOST tu yg kite kena remove dari blog list dan jd follower blog dia...

Pengalaman akak setakat ini laa... ;p

~ mizzAmy ~ said...

amy ada terbaca malware tuh semalam tapi tak tau apa benda. owhh something ala2 cam virus ke?? aiseyhh....

~LP Lum~ said...

kak azz : hehehe.. sy blm check laie yg mna xboleh msuk.. sebab ada yg msh xboleh msuk semlm... :)

amy : lebih kurang ar, walaupun xsemestinya real virus, tapi takut gak kot2 yg ter-contain sekali ngan real virus... :)

hafizmd said...

mmg ini malware suke kasi orang pening..hehe..

yg terbaru..malware tu serang innity..so agaknye mane2 blogger yg psang ads innnity..kne serang ngn malware ni..

p/s - selamat hari raye juga buat Lp_Lum sekeluarga...maaf andai ade terkasar bahasa yer :D

~LP Lum~ said...

hafiz :hehehe.. harap2 xserang nuffnang lak pas nie... :)

Azuan said...

aku takde bloglist hohoo..naseb baek...

~LP Lum~ said...

azuan : so selamat ar kamu dr serangan malware... :)

mier@merr said...

huhu.. nsb tade pape yg ilang

~LP Lum~ said...

miera : yup.. seb baik xilang pape pun... :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)