Monday, November 9, 2009

BiasaN~



"Biasan kaca itu
Tersenyum memandangku
Membongkar satu noda
Menghiris satu jiwa"







akum n ellooopp smua... :)
skang nie aku sbnrnya xde idea n xde mood nak nulis.. terasa sangat ar kemalasannya nak mengupdate akunye blog... :(
apa sebabnya aku pun ndak tau.. tp insya Allah, aku akn kmbali nulis nnti... aku inginkan masa tuk aku tenangkan pikiran n hati aku nie.. (apa yg ko susahkan??) ;p
aku pn xtau apa yg aku susahkan... :))


k ar, mcm tajuk entry kali nie iaitu BIASAN atau cakap omputihnya REFLEXTION (ada btl tak??)
kalo xbetul mintak ar merujuk kat Kak Sha sbbnya entry dia kebanyakkan dalam bahasa omputih.. bak kta Pokcik Dot "cikgu English" ;p


ok ar LP, stop merepek nie..
mm... ngape aku pilih tajuk nie?? sebabnya semalam msa balik dr keje, ayah aku bukak sinar fm.. then kuar ar fuyoo carta sinar (kalo aku xclap ar)... ooppsss... bukan nak citer psl carta lagu nie mahupun pasal saluran sinar nie.. tp aku nak citer psl lagu yg d putarkn iaitu lagu BIASAN nyayian TO'KI (xsure ar lgu nie taun bape)..tp lagu nie mcm ada yg patut aku renungkan.. mcm lirik lagu nie.. (sila rujuk mukadimah aku kat atas)


kata org tua2 yg sikap kite akan mencerminkan keperibadian n cara didikan sesorg 2.. ye ke?? sebabnya aku penah trjumpa ngan org yg memang cara didikan parents dia amat ar baik sekali.. aku rasa xde cacat cela sungguh.. apa yg d mahukan oleh sang anak, akan d turuti.. mintak apa aje.. seboleh2nya akn cuba d tunaikan oleh sang ibu n sang ayahnya..


didikan agama jua xd lupakan.. bak kata pepatah seimbang ar dunia n akhirat.. tp malang sungguh nasib parents nie, sebabanya anak yg d syg, d tatang mcm minyak yang penuh memalukan ibu bapa nie.. menconteng arang kat muka ibu bapa nie, memcemarkan maruah kedua ibu n bapa nie tanpa si ibu mahupun si ayah tahu.. (nie citer anak 2 dah bosar eik)


sanggup si anak melakukan perkara yg memalukan 2.. (aku xmo sebut apa perkara 2 sebabnya nak jaga hati pihak2 yg tertentu)
aku pun tak tahu ar d mana letaknya otak budak nie msa dia wat benda 2.. dia xpikir ke msa 2 kena tangkap n parents dia kena panggil n bukan ke 2 akan memalukan?? agak2nya dia ingat bnda nie kecik aje kot, datz y dia xpikir panjang..


tah ar aku pun xtau ar ngape dia sanggup "membuta"kan mata dia trmasuk ar mata atie dia.. ngape dia tergamak nak wat mcm 2.. n aku pn malas nak ambik port lagi.. aku dah serik ngan kisah2 tolong2 member mcm nie.. apa yang aku nak ckap, "sila lah bukak mata atie n mata lahiriah ko 2 bosar2 supaya ko nampak mana silapnya diri ko 2.. org lain ckapkan ko, ko xmo dengar.. so, aku pun malas dah nak ckpkan ko nie.. degil sedegil degilnya..!!"

so... kesimpulannya.. adakah benar kata org tua2 yg kelakuan kite mencerminkan cara didikan ibu bapa kite??? mmm...mari ar kite pikirkan sama2... :)


k ar... dah nak sambung merenung masa depan dah nie.. :) (keje malas.. asyik nak merenung aje keje aku nie) ;p
bye2 n akum smua.. pd teman2 blog yg lain, mlm kang kalo aku ada msa free, baru aku dtg jenguk page korg eik.. :)


p/s : aku suka merenung tuk wat diri aku nie lebih mengerti perasaan org lain.. :)


n nie lirik penuh lagu BIASAN - TO'KI :


Biasan kaca itu
Tersenyum memandangku
Membongkar satu noda
Menghiris satu jiwa


Memaksa senyum madu
Dibalik raut lesu
Tersingkap impianmu
Dicemar janji palsu


Aku yang bersalah
Janji takku endah
Terperangkapku dengan bisikannya
Bebaskanlah aku
Dari dibelenggu
Dari pintu kaca yang bermadu
Bantulah diriku
Arah mana satu
Memecah pintu balik kaca ohh...


Ku cinta dia
Bayang wajahmu
Genggam bersama
Cinta itu
.: sumber lirik : ToKi Biasan :.
Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

5 comments:

cHeRyNa PiReS said...

hahaha...ada dengar lagu nieh semalam. dok ngejek2 masa to'ki nyanyi dalam radio:P

tak jugak...ramai kawan2 kak sha yang anak org hebat2 lagi keji dari diriku. mak ustazah, ustaz, pensyarah. rasanya keji kak sha...keji lagi dia la. takkan mak dia ajar?

Pocket said...

Betul,
kalau si abah tak hormat si ibu,
anak pun tak hormat ibu,

POcket ada pakcik yg beli nombor ekor,
dia menang n gunakan wit tu utk anaknyer joli,
(Anaknyer baru darjah darjah gitu)

anak nyer jadi?
jadi budak yg gila tikam barang kat kedai ahFatt kampung kitorang, dan dia menang!
bawak balik walkman murahan ngan penuh bangga.

apa nak jadi tu?

tp dalam masa yg sama dgr jugak yg sebaliknya..
ada yg grows up good and taken the fathers bad example as a border from good and bad.
bagus jer diorang hidup married skrg.
or atleast tak lah main pompuan 'sangat' heheheh

mier@merr said...

pantulan : reflection
biasan : refraction

kalau yg tunjuk cth yg baek blom tntu ank akn ikot..
tp klu tnjuk cth yg xbaek.. sdikit sbyk msti tempias kt anak2..
erm... tingat lak lagu iman mutiara kumpulan raihan...

Iman adalah mutiara
Di dalam hari manusia
Yang menyakini Allah
Maha Esa Maha Kuasa

Tanpamu iman bagaimanalah
Merasa diri hamba padaNya
Tanpamu iman bagimanalah
Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

Iman tak dapat diwarisi
Dari seorang ayah yang bertaqwa
Ia tak dapat dijual beli
Ia tiada di tepian pantai

Walau apapun caranya jua
Engkau mendaki gunung yang tinggi
Engkau merentas lautan api
Namun tak dapat jua dimiliki
Jika tidak kembali pada Allah

~LP Lum~ said...

kak sha , pocket n miera : thanx 4 d comments..
mcm yg sy ktakan td, xsemestinya mak bapak "busuk" anak pn akan jd "busuk" gak n mak bapak yg "wangi" anak2 dorg akn jd "wangi" gak kn?? mcm pocket kta, jdkan sempadan andai bpk 2 berkelakuan xsenonoh.. :)

p/s : thanx 2 cigu miera atas pembetulan tuk istilah omputih sy.. :)

google said...

setiap kejadian itu ada hikmah yang tersendiri...

ALLAH nak bagi dugaan tu berbagai²...

mak ayah org hebat agama... dugaanye ialah.. adakah anak mereka mampu jadi seperti mereka....

moga ALLAH memberi hidayah kepada kita semua.... dan 1 lagi... kehidupan kita ini adalah CERMIN..

jika org lain buat perkara tak baik... ia akan menjadi cermin kepada kita agar tidak mengulangi perbuatan mereka itu.....

jika perbuatan baik.. maka turuti lah perbuatan tersebut.....

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)