Friday, May 28, 2010

Apabila Si Tangan Kayu Membuat Kek.. ^_^

Kredit Gambar Kat Aku Sendiri

Salam n eelloopp semua~
apa khabar korang semua?? ada sihat?? aku doakan moga korang semua sihat2 dan epy sokmo... :)

ok2 kali nie aku nak share ngan korang resepi yang aku dapat daripada salah sorang akak senior aku iaitu Kak Ezah... :)

resepi kek batik.. ye2 aku tau korang semua dah pandai wat kek nie.. sebab kek nie paling fames.. tapi nie versi aku pulak.. :)

BAHAN2

butter guna 1/2 je (pastikan unsalted butter ok..)
1 paket kecil Milo ( beli kt kedai paket kecil ni hrg rm3 ringgit lbh tu)
1/2 tin susu pekat manis
1 paket biskut Marie biasa yg 300gm/350gm(patahkn 4)
telur 1 biji
kacang yg kisar/tumbuk halus tapi aku tukar ngan nestum.. sebab lebih best dan family aku tak berapa suka kacang.. ini optional tau.. kalo tak suka, tak yah bubuh... :)

CARA2

1. Panaskn butter sampai cair & wangi
2. Masukkn susu, kacau hingga sebati.
3. Masukkn telur (yang telah dipukul kembang)
4. Bila dah sebati, masukkn milo & kacang kisar tu – kacau sampai sebati.
5. Masukkan biskut Merry yang dah dipatah2 tu dan kacau rata.
6. Terus masukkan ke dalam loyang/apa2 bekas
7. Mampatkan/tekan2 semua bahan tu dalam bekas/loyang tu bg padat & rata.
8. Masukkan dalam peti ais
9. bila dh sejuk blhlah mkn!


ps : kalo rasa kental sangat, korang boleh ar adjust bubuh air.. tapi aku gantikan ngan susu sejat.. kalo nak best gantikan ngan susu dalam kotak.. laie best..


hah.. nie ar resepi yang aku nak share tu.. kalo korang rasa nak try, aku wishkan gud luck.. tak lama pun nak buatnya.. aku buat malam pas balik keje then dalam masa 30 minit dah siap dah.. tapi tak boleh makan laie sebab nak tunggu beku/sejuk.. then esoknya boleh ar korang makan... :)


ps : Tak Ku Sangka Si Tangan Kayu Ini Boleh Menghasilkan Kek Itu... ^_^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

8 comments:

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.akak kite pnh buat
.kite tukang makan je huahuahua

soclose2213 said...

buat time raya aje, kalau tak raya memang malaih nak wat kuih..hihihihi
singgah sini..i follow..

nabilah_2908 said...

semalam..jln2 kt pasar malam..tgk ada org jual kek ni..

mahal tu..seketul kecil..40 sen..haih..tk berbaloi betul..huhu..

jom ke APA KATA HATI pulak,
SPONGEBOB & PATRICK

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

huhu,my favooooretttt....KEK BATIK(444x)!!!!!bila la nak balik kampung suruh kaka kau masakkn...

~LP Lum~ said...

intan : hehehe... tukang makan pun ok gak apa?? :)

soclose : hehehe... xpenah wat.. 1st time sepanjang idup nie... :p

nabila : huhuhu... agak xberbaloi tu kalo seketul kecik 40sen, sedangkan nak watnya xde semahal mana pun.. :)
nanti sy singgah eik.. :)

ahmad : ahaks~ balik aje ar time curi2 mcm nie... :)

Siti Zubaidah said...

Yummynya...Kalau I suka guna Nutella&Oat...Postlah kat I hihihihihi

Siti Zubaidah said...
This comment has been removed by the author.
~LP Lum~ said...

zue : owh~ best eik?? nnti nak try ar guna nutella & oat... :)
hehehe... kang sy post kat FB... :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)