Tuesday, April 13, 2010

Kisah Customers Yang Terlampau... :)

Kredit Gambar Kat Aku Sendiri

Salam n eelloopp semua~
apa khabar korang semua?? sihat tak arie nie?? aku doakan moga korang berada di dalam keadaan yang sihat sokmo... :)
aku masih dalam mood demam yang tak kebah2 laie.. keje still tetap di jalankan macam biasa.. al maklum ar, nak kumpul cuti tuk bulan May nanti... :)
FB?? rindu lak kat En FB yang dah aku delete tu... :))
tolong kuatkan semangat eik Lynda... :p

ok2.. semalam monday blues melanda aku.. arie nie tuesdat blues lak melanda (ada ke?) hentam aje ar.. :p
aku nak citer pengalaman aku melayan customers yang melampau dan cukup terlampau semasa aku bekerja kek butik nie... :)
(korang igt hanya paramugara aje ke yang ada citer terlampau atau pun  macam Cik Intan yang wat entry pasal blogger terlampau) :p

dorng nie aku katakan terlampau kenapa?? 
sebabnya dorang nie menawar harga pada harga yang tak boleh di capai dek akal kata elyana dalam lagunya... :p
kalo dah lepas less 20%, dorang masih nak less laie.. ada ke patut?? kekadang aku pelik bin ajaib ngan perangai dorang nie.. budak2 sekolah menengah pun dah pandai menawar rege macam mak2 dorang..

dorang selalu beli selendang ar pada rege rm10 setiap helai, tapi boleh lak tanya aku macam nie 
"kak, kalo beli dua boleh dapat rm10 tak?"
"dah tentu RM10"
"tak,maksud saya, 2 untuk rm10"
WTFish???
aku tengok rege kos tuk selendang tu rm8 tuk setiap helai.. dia nak 2 pada rm10.. maknanya jatuh rm5 tuk sehelai.. tak ke -rm3 kat situ??
aku jawap "maaf ar dik, rege tu dah fixed"
dia blh lak buat muka 18 sen dia kat aku dan terus blah.. hampeh sungguh budak2 sekolah skang nie...

kalo time melayan mak2 budak lak laie ar parah.. kekadang aku rasa macam fed up aje nak layan dorang.. nak aje aku tinggalkan dorang menawar sendirian.. penah aku bergaduh ngan customer hanya kerana aku tak mampu nak bagi dia rege yang dia minta..
ada ke patut?? aku cakap elok2 dia men tegking2.. aku still boleh sabar laie, tapi dia nampaknya macam dah amat2 terlampau..
aku pun dah tak mampu nak bersabar laie.. aku terus sound direct kat kakak yang dah layak kena panggil makcik tapi perasaan yang dia muda belia..
aku cakap kat dia yang rege kami dah berpatutan dengan kualiti material kami.. dia boleh lak cakap "kat pasar malam boleh dapat murah daripada nie"
so aku balas balik "lain material"
dia jawap "sama aje"
then aku jawap " kalo macam tu akak gi aje ar beli kat pasar malam tu"
dia terus hangin..
aku tersenyum... :))

kalo big bos aku tau, mampus aku kena marah... :p
tapi nak wat macam mana kan?? dah melampau sangat.. kang kalo aku bagi rege yang dia mintak, aku lak kena tolak gaji.. bila tak bagi, aku gaduh ngan customers... serba salah aku di buatnya...

kalo arie jumaat lak, aku paling tak gemar kalo "peronda2 setia" melakukan lawatan sambil mengeledah kedai aku.. peronda2 setia ini adalah kaki tangan kerajaan yang selalu masuk kedai kat sini tapi tak pernah membeli.. :p

dorang kan rehat panjang arie jumaat, maka dorang akan meronda dari satu pasar raya ke satu pasar raya selagi ada masa.. macam kat seremban nie, hanya ada beberapa aje pasar raya yang glamer iaitu  Jusco Seremban 2, Terminal 1 dan 2, KM Plaza, Giant, Tesco, Carefour serta tak ketinggalan tempat aku keje Seremban Parade.. :)

tak boleh ke, dorang balik umah ke, tido ke atau wat keje yang berfaedah sikit daripada mengulor tanpa hala tujuan?? kekadang aku rasa macam dorang nie tak tahu malu sebabnya, every week masuk kedai, tapi tak beli hanya try banyak2 kali.. dah tu try baju yang sama aje every week (kalo masih ada stock laie) kalo dah tak ada stock, dorang akan cakap "alah.. baru ingat minggu nie nak beli.. dah abis lak.."
hampeh aje...

ok ar, kejap lagi dorang akan sampai.. len kali aku sambung citer.. :)
aku kena prepare sebab dorang akan wat lawatan.. :p
bye2 n have a nice day everybody.. :)

ps : Teringin Nak Jadi Peronda Setia Macam Dorang.. :p





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

11 comments:

Azuan said...

pembeli memang suka benda murah hehee..

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.akak jual tudung ke?
.heeeee bg lah kite tudunggg
*lagik dhsyat mtk pree terus ;p

~LP Lum~ said...

azuan : huhuhu... tp jgn terlalu murah.. :p

intan : ahaks~ akak ada jual selendang jugak... :)
free, kna tnggu bestday intan ar... :)

FaTiN said...

saya pun gemar tawar menawar. kalah mak! hehe

~LP Lum~ said...

fatin : hehehe... xpadan kamu eik... :p

Siti Zubaidah said...

Lain kali kata kat dorang buka kedai sendiri....huhuhuhuhu

~LP Lum~ said...

zue : tau xpe... nak aje ckp mcm tu kat dorang yg menawar terlampau sgt... :)

~Kak AZZ~ said...

hahaha... nasib kita serupa... Kastemer akak lagi laa... Dorang kata beli kain sepasang harga rm10 tapi upah jahit sampai rm30... Sape soh ko beli kain harga camtu... padahal bukannya sengkek, mmg dasar berkira kalau berurusan dgn sesama Melayu...

Ingat akak ni wellfare ke.... huhuhu... sabo je la kannn...

~LP Lum~ said...

kak azz : ahaks~ sape suh beli kain murah.. dah tau skang tempah mahal.. :)
len kali suh aje dorg jait sendiri kak.. abis citer... :))

NuRul said...

saya antara org yg tak reti nak tawar.bukan tak nak bukan tak teringin tapi....takut hahahaha
ini punya org pun ada..

~LP Lum~ said...

nurul : tau xpe.. sy mmg takut nak tawar.. :)
thanx sbb dtg ke sini... :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)