Thursday, June 24, 2010

Tolong Jaga Peradaban Kamu..


Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? sihat?? Alhamdulillah kerana di berikan kesihatan kepada kita tuk terus menghirup udara di dunia yang fana nie... :)

semalam masa aku bukak Facebook, aku melihat ar ada seorang teman aku nie.. suka bonar post benda2 yang CENSORED! benda2 yang menuju ke arah kelucahan walaupun kelucahan nya tak ar seteruk mana pun tapi masih laie boleh di katakan tak berapa sesuai ngan dia yang bergender wanita..

memang ar, dia akan cakap, "suka atie aku ar nak post apa pun.. tu wall aku.."
aku tahu memang wall ko, tapi masalahnya skang nie, benda2 yang ko post tu, menetap di dalam page home aku.. bila aku bukak, terang2 aku nampak post ko itu.. aku malas nak membebel pepanjang.. sebab ko dah pandai fikir, yang baik atau yang buruk setiap apa yang ko lakukan.. 

tapi tolong ar eik, jangan ar post yang bukan2 kat wall FB tu sekiranya ianya menjurus kearah kelucahan.. kang aku delete ko, ko akan kata aku dah lupa kawan2.. api perangai ko yang buatkan aku tak sanggup nak suh ko duduk dalam friend list aku lelama.. 

perkara mcm nie, Dak Tedi pernah meluahkan di blognya.. antara entry2 nya, korang boleh click kat sini, dan sini.. aku pun bersependapat ngan dia.. walaupun kes kami tak sama tapi kedua-duanya adalah melalui medium FB.. 

jadi, tolong ar pikir2 kan ayat2 atau perkataan-perkataan yang seharusnya korang letak di status FB korang.. jangan lah sebab korang nak menarik ramai orang komen status korang, korang sanggup memalukan diri sendiri.. 

kita ada adab, kita ada tatasusila, kita ada sopan santunnya, kita ada moralnya, kita ada pegangan masing2.. jadi tolong ar eik...

ps : Sekali Lagi, Andai Berulang.. Adios Amigos, Bye2  Ar Jawabnya..





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

7 comments:

sI tEDI said...

kalau dia privatekan fesbuk untuk diri die je x de masalah. nak letak gambar bogel pun tak pe.
ha h aha

masalahnya bila dia buat sesuatu yg negatif, orang lain pun baca dan tgk dah kira bersubahat kalau tak tegur.
tpbila tegur ckp kita tunjuk baik
aduhai!!

dotblogspotdotkom said...

jgn sampai nanti perbuatan didunia nih menjadi bencana di akhirat nanti....

~LP Lum~ said...

tedi : tau xpe.. aku dah penah delete bdk nie, tapi dia mula ckp aku sombong ar, xingt kwn ar.. then aku accepted dia semula, mcm tu gak.. serba salah aku di buatnya...

pokcik : huhuu... minta di jauhkan pokcik...

shams said...

Kenapa tak LIKE sahaja bagi semua tgk.
PERSONAL BLOG ABOUT LEGAL & MY PERSONAL LIFE

Lady Zubaidah said...

Keep away from prohibited things and you will be the best of worshippers,InshaAllah.

intanurulfateha ❤ said...

delete je die akk!

~LP Lum~ said...

sham : kalo LIKE, akan lebih tersebar ar benda tu..

zue : ngah mencuba menjauhkan segalanya...

intan : hehehe.. akan di delete andai dia wat sekali lagi... :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)