Friday, June 11, 2010

Kebaikan Dan Keburukkan Ber-Facebook-ing... :)


Salam n eelloopp semua~
korang apa khabar?? aku doakan moga korang semua dalam keadaan yang amat menyenangkan.. dah arie jumaat.. satu minggu telah berlalu.. hujung minggu telah tiba.. ada yang nak melancong dengan family ke?? atau ada jemputan ke rumah2 pengantin.. al maklum ar, skang kan ke musim cuti sekolah dan musim mendapat kad2 undangan yang perlu di penuhi permintaan nya... :)

ok2 aku tak mau citer pasal kenduri kawen atau pasal cuti2 nie.. aku just nak share ngan korang mengenai FACEBOOK.. aku cukup tahu sape yang tak kenal ngan Facebook atau kata singatnya FB.. ada yang tak kenal?? kalo tak kenal maka korang boleh ar melayari En Google ataupun Pn Yahoo tuk ke laman web rasmi Facebook tu eik... :p

sebenarnya aku nak citer ataupun bagi pendapat aku mengenai kebaikan dan keburukan ber-facebook-ing nie.. jangan kita hanya pandang dari satu sudut aje.. cuba kita teliti akan pro and con.. daripada sudut yang negatif ke pada sudut yang lebih positif.. bukan hanya memandang pada sebelah aje... :)

ok, apa yang buruknya ber-facebook-ing nie?? banyak~
antaranya kita lalai dengan aplikasi2 yang di sediakan.. games, dan macam2 laie ar aplikasi yang kekadang aku rasa amat mengarut.. tapi kalo tuk keseronokkan ok ar kot.. :p

ada kes yang aku dengar, sepasang suami isteri bercerai hanya kerana sang suami bertemu semula dengan kekasih hatinya.. menjalinkan semula hubungan yang konon2 nya terbengkalai di tengah jalan.. tapi lupa yang hubungan itu adalah kisah silam.. anak2 dan isteri sekarang ini adalah kisah sekarang.. tapi sanggup sang suami tersebut menceraikan sang isterinya hanya kerana ingin meneruskan kembali jalinan perhubungan yang tergendala dulu.. apakah itu??

ada jua yang aku dengar, sang isteri mengabaikan tanggungjawab hanya kerana terlalu asyik melayan teman2 maya ini.. kau beri komen itu, aku jawab dengan komen ini, kang si polan pulak membalas komen tersebut.. sampai bila mau habis?? :)

ok itu antara keburukan ber-facebook-ing.. skang kita lihat pulak kebaikan ber-facebook-ing nie.. antaranya.. kita dapat bertemu semula dengan teman2 lama kita.. teman2 yang dah lama terputus hubungannya.. macam aku sendiri, aku bertemu kembali dengan teman2 sekolah rendah aku yang dah lama aku tak jumpa dan ilang terus.. tapi dengan ber-facebook-ing, aku bertemu semula dengan mereka.. :)

laie, bagi mereka2 yang menjalankan perniagaan on-line ataupun cakap melayunya perniagaan dalam talian, dengan ber-facebook-ing, mereka boleh mengembangkan perniagaan mereka.. mereka boleh mem-promote barangan jualan mereka.. mana ar tau kan, dalam sepuluh yang di tagged gambar tu, ada 2 tau 3 orang yang berkenan dan akan terus membeli.. :)

pendek kata ar, facebook nie bukannya 100% buruk atau negatif.. ada gak yang positif serta kebaikannya.. kita yang menjadi pengguna nie perlu lah bertindak dengan bijak.. andai kita buat perkara yang buruk dengan ber-facebook, maka akan jadi negatif ar.. dan andai kita melakukan perkara2 yang baik, akan jadi positif ar facebook tu.. semuanya terletak di tangan kita.. tepuk dada tanya selera kita.. ke arah mana kita nak tuju.. :)

- kredit idea pada teman sekolej aku Cik In -
(dia masih single laie kalo sape2 yang berkenan) :p

ps : Dengan Facebook Gak Ar Aku Bertemu Dengan En.Cinta Aku... ^^





Terima Kasih Kerana Sudi Menziarahi Dan Membaca Di Teratak Numb Gurl'z.. Segala Entry Dan Gambar Gambar Adalah Hak Milik Sah Tuan Teratak Kecuali Yang Di Nyatakan Sahaja.. Harap Maklum.. ^^

17 comments:

sI tEDI said...

wah!

aku facebook untuk letak entry terbaru jek. komen sket2

ekekek

game2 ke apa ke.. aku xpernah join.

he he he

ngeri betul dengar keburukan fesbuk.

kalausuah bercerai berai lupa anak bini laki segala. dasyat penangannya tu.

berbataslah kita dan jangan terlalu leka. :)

dIng dOng said...

huhuhu....mmg la ade kes cam 2...tp kita pndai2 la..jgn sume nk cita lam fb tuh...aib nmenyew

shafiq said...

salah satu keburukan facebook ni adalah orang tag nama kita walaupun kita xde dalam gambar tu.. lepas tu orang komen.. buat full inbox je..huhu..


My latest entry : Sepanyol Juara Piala Dunia 2010 !

dotblogspotdotkom said...

tu la.... pengguna tu yg patut disalahkan.... misuse technology.... org buat utk kebaikan... kita plak salah guna... tu la jadi nye...

~LP Lum~ said...

tedi : hehehe.. aku dulua ar.. pas tu tetba aku terasa fb nie mcm xbest... so aku just tgk2 aje.. :)
tau xpe..sila ar bataskan penggunaan fb kita... :)

ding dong : huhuhu.. alahai, kalo ngah marah, apa aje akan di tulis.. konon2 sebagai melepaskan kemarahan.. so sendri mau ingat ar... :)

shafiq : hehehe... tau xpe.. tp sy tgk gak, kalo yg di tagged tu gmbar yang menarik xpe.. nie tak dulu selalu sgt tagged gmbr2 duit bagai.. aduhai poyonya....

~LP Lum~ said...

pokcik : btl3... kita yg slh guna kemudahan teknologi nie.. kalo kita gunakan di jln yg sepatutnya, alangkah baik... :)

Lady Zubaidah said...

Segala sesuatu bermula dari niat orang itu.I pernah baca artikel yang sekiranya kita menggunakan FB untuk tujuan yang terlarang maka itu haram...Wallahualam

mier@merr said...

ececeh....

fakta terakhir tu punca terhasilnya entri ni kan?? hehe

~LP Lum~ said...

zue : huhuhu... btl3.. niat tu penting.. sebabtu selalu dikatakan betulkan nawaitu.. jika niat tu elok, maka insya Allah kita akan di berkati.. tapi jika niat kita dah terpesong... sendiri ar tanggung... :)

miera : fakta terakhir?? huish.... jgn ar ckp mcm tu.. sudah malu akak... :p

Frodo Baggins said...

ngahahhahaha ~~~
seb baixxx wa dak baik.
wa x main facebook.
kalau x mau mati lapar kucen wa
keh3x ...


jom blogging jer. hahahhaa
facebook x best!!!
angkat tangan sapa setuju!!


owh, xder?? larixxxxxxx


>>___<<

~LP Lum~ said...

frodo : hehehe... meh ar kita xber-fb... :p

(dan2 aje eik) :))

m4rilyn said...

facebook tpt jejak kasih kawan2 lama juga tempat family meeting

~LP Lum~ said...

m4rily : heheh... btl3.. tapi bukan tmpay jejak kasih yg tergendala tika kamu sedang bhagia ngan org len.. :p

AJ said...

there r goods and bads in evrythng..fb n evrythng

~LP Lum~ said...

Aj : yup2... sebab tu sy katakan, ada yang baik dan yang buruk... :)

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ said...

setuju sangat2 ngan segala kebaikkan dan keburukkan tu kak.. yang buruknye bile ianya disalahgunakan sampai bercerai beraiu..anak mati sebab mak pak lalai men game..haishh..

~LP Lum~ said...

aida : btl3.. nak guna fb bukannya xblh.. blh asalkan pndai ar gunakan...

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
PoKcik Dot yaNg BaGi

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Nie Award Yang Di berikan Oleh Cik Siti Zubaidah

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Dak Miera :)

nUmb GurL'z AwaRd :

nUmb GurL'z AwaRd :
Award Yang Di Berikan Oleh Kak Yasmin.. :)